Данас почињу "Вишњићеви дани"

04-11-2014 02:52:48 | | СРНА/ mojenovosti.com |

Културна манифестација "Вишњићеви дани 2014", која ће данас бити отворена у Бијељини, биће одржана у знаку 180 година од смрти Филипа Вишњића, 150 година од смрти Вука Стефановића Караџића, 150 година од рођења Бранислава Нушића, 100 година од почетка Великог рата, те 90 година од смрти Алексе Шантића.

Србско просвјетно и културно друштво "Просвјета" из Бијељине, организатор овогодишње 21. манифестације, најавило је да ће програм почети данас подизањем заставе "Вишњићеви дани", након чега ће услиједити Свечана академија.

Програм 21. "Вишњићевих дана" обухвата редовне садржаје као што су литерарни конкурс, такмичење рецитатора и бесједника, свечана академија, представљање јубиларног 40. броја часописа "Србска вила", представљање нових издања значајних за културни напредак србског народа, посјете манасиру Тавни, Трнови и Међашима, те гусларско и фолклорно вече.

На овогодишњој манифестацији акценат је стављен на активности институција које носе име "Филип Вишњић" - Народна библиотека "Филип Вишњић" и Гимназија "Филип Вишњић".

Музичко-сценским перформансом "Свјетлост музике и стиха, с Вишњићем у сјећању", публици ће се представити Савез слијепих Републике Српске, као и Народна и универзитетска библиотека Републике Српске, чија ће изложба "Сима Милутиновић Сарајлија" бити постављена у Галерији Центра за културу.

Подизање заставе "Вишњићевих дана" предвиђено је на платоу Народне библиотеке "Филип Вишњић" у 17.30 часова, а Свечана академија у 19.00 у великој сали Центра за културу у Бијељини.

"Вишњићевим данима" у Бијељини претходе "Вишњићеви дани" у Шиду који су трајали од 30. октобра до јуче.

Делегација из Бијељине положиће вијенац на споменик Филипу Вишњићу у Шиду данас у 11.00 часова и присуствоваће програму у оквиру свечаности у 12.00 часова.

Сутра у 18.00 часова делегација из Бијељине присуствоваће Свечаној академији у Шиду, а делегација из Шида присуствоваће програмима "Вишњићевих дана у Бијељини.

Покровитељи овогодишње манифестације која, траје до 8. новембра, су град Бијељина и Министарство просвјете и културе Републике Српске.