Шојгу: Русија ојачава снаге на западу земље како би пружила одговор на агресивне потезе НАТО

21-06-2017 02:21:28 | | © РИА Новости / Вадим Савицкий/ vostok.rs |


Ситуација на западу Русије се погоршава због војне активности НАТО-а у источној Европи и земљама Балтика, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу.

Стога је, како је рекао, Русија почела да ојачава своје снаге на западу земље како би пружила одговор на агресивне потезе НАТО-а који воде ка томе да се наруши систем безбедности у свету.

Према његовим речима, више од 30 батаљона и тактичких јединица на западу Русије спремно је да истог часа реагује, а опремљени су и свим неопходним наоружањем.

Шојгу је изјавио да поред политичког, економског и информационог притиска на Русију, поједине земље настоје да искористе и војну силу као инструмент за постизање геополитичких циљева.

„Такви потези наших западних партнера воде ка рушењу безбедносног система у свету, повећава неповерење и приморавају Русију да предузима одговарајуће мере, пре свега ојачавањем својих снага на западу земље“, истакао је Шојгу.

Према његовим речима, укупан број НАТО војника на Балтику и у Пољској износи око 5.000, а подељени су у четири тактичке групе.

Поред тога, Северноатлантска алијанса у тим земљама ради на модернизацији инфраструктуре, међу којима су луке, аеродроми и други војни објекти.

Све то, како је истакао, говори о томе да НАТО нема жељу да скрене са антируског пута.