Руски „РЖД Интернешнел“ модернизује српску железницу

21-06-2017 05:54:09 | | / vostok.rs |


У тунелу „Бела Река“ на деоници Ресник –Ваљево, пруге Београд -Баркоја је део европског саобраћајног Коридора XI, почели су радови на полагању колосека, уз примену технологије еластомерног тепиха. Ова технологија је већ позната у свету, а сада се по први пут примењује у оквиру модернизације железнице у Србији.

Пруга Београд – Бар је по дужини највећа на територији Србије. Њена дужина до границе са Црном Гором износи 287 км. Током 40 година од тренутка пуштања у рад, није се обављао ремонт на прузи.

Како би се испунили савремени захтеви за безбедност и велику брзину кретања на деоници Ресник –Ваљево „РЖД Интернешнл“ ће спровести реконструкцију трупа пруге, горњег строја колосека, два тунела и 17 мостова, контактне мреже, СС и ТТ система, као и ремонт свих инфраструктурних објеката дуж пруге, укључујући и 10 станица.

Тунел, чија дужина износи више од 3,8 км, изграђен је 1958. године и од тада се није реновирао.

„РЖД Интернешнл“је започела реконструкцију објекта у децембру 2016. године. За то време били су изведени радови на одводу воде са зидова тунела и реконструкција његовог подножног свода.

Постављање колосека специјалним кран дизалицама које су стигле из Русије

Након замене шинског поља и СС уређаја и контактне мреже, брзина возова је повећана са 50км/ч на120 км/ч.

Применом еластомерног тепиха, дошло је до уштеде од 8цм у висини. Наиме, према стандарду подлога која се састоји од туцаника је морала бити дебљине 30 цм. Заменом 10 цм туцаника еластомерним тепихом дебљине 1,9 цм, добило се 8 цм уштеде у висини између колосека и свода тунела.

Овом уштедом се много постигло на безбедности и брзини проласка воза кроз тунел.

еластомерни тепих испод подлоге од туцаника

Технологија еластомерног тепиха се први пут примењује у Србији, али се према речима првог заменика директора „РЖД интернешнал” у Србији Мансурбека Султанова, након овог позитивног искуства може применити на другим деоницама.

први заменик директора „РЖД интернешнал” у Србији Мансурбек Султанов

Радови на реконструкцији деонице Ресник Ваљево одвијају се у складу са Анексом бр. 4.1 уз Уговор, који су потписали „РЖД Интернешнл“ д.о.о. и „Инфраструктура железнице Србије“ а.д. у децембру 2015. године.

Низ грађевинско-монтажних радова изводе српске компаније — подизвођачи. Након завршетка капиталног ремонта деонице биће обновљени пројектни параметри железничке пруге, а максимална брзина кретања путничких возова биће увећана до 120 км/ч.

Планирани рок за реализацију пројекта је јануар 2018. године, а његова уговорна вредност износи око 80 милиона америчких долара.

Према речима Султанова, радови у тунелу Бела Река би требало да буду завршени до половине јула, тачније 15 јула би тунел требао бити пуштен у рад.

Компанија„РЖД Интернешнл“ ће упоредо наставити и реализацију хуманитарних пројеката у сваком региону где изводи радове. Поред своје основне делатности „РЖД Интернешнл“ д.о.о. спроводи активну социјалну политику у регионима где је присутан. Посебно, њен најважнији део представља подршка образовним установама, одржавање дечијих уметничких конкурса и низа других културних и друштвених иницијатива.

„РЖД Интернешнл“ д.о.о. је специјализована грађевинска компанија, која улази у састав холдинга „Руске железнице“ (РЖД), који предлаже читав комплекс услуга и технологија у сфери железничке изградње – од почетне фазе пројектовања и израде пројекта до његове накнадне реализације „под кључ“ у било којој земљи света.

„РЖД Интернешнл“/News Front
Приредила Лола Ђорђевић