РТ: Москва отказала састанак са САД због нових санкција

21-06-2017 10:20:46 | | © Vladimir Astapkovich / Reuters/ vostok.rs |


Извор:
Восток, РТ

Русија је осудила нову рунду санкција САД као "наставак тренда који је поставила администрација Барака Обаме, а која је усмерена на уништавање односа између наших земаља", те је отказала заказани састанак високих руских и америчких дипломата.

САД су у уторак прошириле листу санкција, додајући 38 особа и организација због наводног мешања Русије у украјинску кризу.

Русија је обећала да ће предузети "практичне мере одмазде" због санкција и отказала заказани састанак између заменика руског министра спољних послова Сергеја Рјабкова и заменика америчког државног подсекретара Томаса Шанона.

Двојица званичника требало је да разговарају о отвореним питањима везаним за односе између Русије и Сједињених Држава 23. јуна, али нови потез Вашингтона довео је до тога да је Москва довелау питање интегритет САД и тврдње да САД желе дијалог са Русијом.

То показује "наставак тренда који је поставила администрација Обаме, усмерена на уништавање односа између наших земаља", рекао је Рјабков.

"Након јучерашње одлуке о санкцијама, ситуација није погодна за вођење таквог дијалога, поготово пошто нема довољно садржаја за то, јер Вашингтон није понудио раније, нити сада, ништа конкретно у овој области", наводи се у саопштењу .

САД су изразиле "жаљење" због одлуке Москве да откаже преговоре.

"Жао нам је што је Русија одлучила да одустане од прилике да се разговара о билатералним препрекама које ометају односе између Русије и САД", саопштила је портпарол Стејт дипартмента Хетер Нојерт.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је у међувремену изразио своје "жаљење" у вези с новом санкционом политиком, за коју каже да и даље постоји у америчком естаблишменту, а такође је говорио и контра мерама заснованим на "принципу реципроцитета".

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут