Путин: Циљ „Северног тока 2“ је да допринесе развоју енергетског тржишта

21-06-2017 10:45:35 | | / vostok.rs |


Пројекат гасовода „Северни ток 2“ има све шансе да буде успешан, потребно је само мирно, стрпљиво и добронамерно указати земљама-партнерима да пројекат није усмерен ни против кога, него му је циљ да допринесе развоју енергетског тржишта, изјавио је председник Русије Владимир Путин на састанку с директором компаније „Шел“ Беном ван Берденом.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода укупног капацитета од 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке.

Планирано је да нови гасовод буде изграђен поред „Северног тока“. „Шел“ је заједно с „Енџијем“, ОМВ-ом, „Унипером“ и „Винтершалом“ партнер „Гаспрома“ у реализацији пројекта.

„Што се тиче наших планова, пројекат ’Северни ток 2’, који сте споменули, наравно, има све шансе да успе. Увек наглашавам да је то чисто комерцијални пројекат. Он је, наравно, повезан с перспективама повећања потрошње гаса у Европи до 510 милијарди кубних метара годишње и смањења производње у европским земљама, укључујући и север Европе“, рекао је Путин.

Руски председник је додао да Европа, наравно, може да добије енергетске ресурсе и из других извора, али да су у том случају конкурентност, логистика и цена упитни.

Ван Берден је истакао да ће „Северни ток 2“ допринети томе да испоручивање гаса буде поуздано.

„С тачке гледишта ’Шела‘, пројекат ’Северни ток 2‘ ће допринети поузданости испоручивања гаса Северној Европи, повећаће енергетску безбедност Европе и биће реализован у корист свих страна“, рекао је Ван Берден.