Захарова: Скот и Ји да се позабаве тиме како Србија оцењује рад Руско-србског хуманитарног центра

22-06-2017 11:14:24 | | / vostok.rs |


Портпарол Министарства спољних послова Руске Федерације Марија Захарова је, коментаришући изјаве америчких дипломата о руско-србском хуманитарном центру у Нишу, рекла да су то апсурдне оптужбе.

Према речима захарове, америчке дипломате су изнеле сасвим непојмљиве, апсурдне, измишљене оптужбе у најгорем стилу хладноратовске реторике.

„Као да се ради о малте не некаквом шпијунском гнезду Русије на Балкану, које би било у стању да угрози амерички контингент на Косову“, рекла је Захарова.

Желели бисмо да се америчке дипломате позабаве тиме како те државе, организације у тим државама, оцењују рад руско-србског хуманитарног центра пре него што изнесу сличне апсурдне тврдње, нагласила је она.

Она је подсетила да је од почетка центар осмишљен и реализован као заједничка руско-србска хуманитарна мисија, оријентисана на Балкан и у сарадњи са свим заинтересовниам земљама.

Подсетила је да је центар регистрован као међународна организација и да је учествовао у превладавању последица изазваних природним катастриофама у Србији, Грчкој, Словенији и БиХ, као и да су га посећивали и представници међународних организација, укључујући УН и ОЕБС.

Забринутрост због тог центра недавно су изнели званичник Стејт департмента Браја Хојт Ји и амерички амбасадор у Србији Кајл Скот.

„И америчком амбасадору у Београду су такође више пута упућивани позиви да посети центар у Нишу, али ни он ни сарадници амбасаде ниједном нису желели да искористе ту могућност. То је фина тактика испробана већ на више места — својим очима не видети, јер ако видиш својим очима више не можеш да фантазираш“, констатовала је Захарова.

Званичник Стејт департмента Брајан Хојт ЈИ недавно је изјавио да су САД забринуте због изградње руског хуманитарног центра у Србији и потенцијалног специјалног статуса за особље који је Русија тражила.