Неколико фракција украјинске раде планира да покрене поступак опозива Порошенка

23-06-2017 11:34:03 | | / vostok.rs |


Неколико фракција Врховне раде Украјине планира да покрене поступак опозива председника Петра Порошенка, пише лист „Известија“ позивајући се на изворе у странци Баткившчина (Отаџбина).

Иницијатор процедура је лидерка партије Јулија Тимошенко. Према речима саговорника листа, Баткившчина једногласно подржава ову иницијативу, јер „више није могуће толерисати корупцију и злоупотребу власти“.

Идеју за опозив подржава Опозициони блок и партија Самопомоћ, као и велики број ванстраначких посланика. Према речима једног од саговорника „Известија“, у завршној фази је спремна да га подржи и Радикална партија Олега Љашка, али тек након „коначног схватања распореда“.

Народни посланик Баткившчине сматра да постоји најмање шест разлога за опозив Порошенка, међу којима је најважнији неиспуњавање председничких овлашћења у низу аспеката.

Још један народни посланик Бактившчине Сергеј Власенко изјавио је да је Порошенко зарадио „пет опозива“.

Поступак за опозив предвиђен је Уставом Украјине, али у пракси због недостатка одговарајућег закона засад је готово немогуће да се спроведе. Бивши министар правде Једена Лукаш потврдила је за „Известија“ да је једини начин да се члан о опозиву спроведе увођење закона који би регулисао ову процедуру.

Новине наводе да је нацрт закона већ унет у парламент и требало би да буде размотрен у најскорије време.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут