Лавров: План НАТО-а је да похлепно осваја геополитички простор

23-06-2017 03:00:25 | | / vostok.rs |


НАТО користи измишљене изговоре да би распоредио своју инфраструктуру у близини границе са Русијом, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Све ове припреме које се спроводе у пракси, када се инфраструктура НАТО-а приближава нашој заједничкој граници, када се нове јединице упућују туда под паролом сталне ротације, што значи константан распоред у сваком смислу. Ми врло добро знамо да су изговори који се користе за оправдавање таквих акција измишљени“, рекао је Лавров у интервјуу за белоруске медије.

Руски министар је истакао да „чак и да није било државног преврата у Украјини, након чега смо били приморани да дођемо у одбрану оних који су одбили да се повинују пучистима неонацистичког крила, свеједно би било нешто измишљено, јер се планови НАТО-а никада нису мењали и са различитим степеном интензитета били су усмерени на то да похлепно освајају геополитички простор који је, како сматрају, остао напуштен након распада Совјетског Савеза“.

Према његовим речима, Русија са своје стране покушава да уради све што је потребно „да би одржала нормалну атмосферу у Европи, за изградњу поверења, да би се спречило погоршање ситуације и избегло наметање неких конфронтационих тенденција“.

Лавров је додао и да постоје знаци да до многих чланова Европске уније долази свест о апсолутној узалудности актуелне политике према Москви.

„И чим Европска унија буде спремна да промени своју тренутну политику апсолутно безизлазне ситуације (а такви знаци су већ евидентни), ми ћемо бити спремни да се вратимо на пут одрживог развоја у интересу наших грађана и грађана ЕУ“, истакао је Лавров.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут