РТ: Члан „Белих шлемова“ снимљен како премешта обезглављена тела сиријских војника

24-06-2017 10:34:45 | | фото: FILE PHOTO © Abdalrhman Ismail / Reuters/ vostok.rs |


Извор: Восток, РТ

Члан такозваних "Белих шлемова", које су западни медији означили као "хероје мира", снимљен је камером како помаже групи неидентификованих милитаната који уклањају обезглављена тела војника сиријске војске.

Потресни снимци објављени на Твиттеру 20. јуна показују човека који носи мајицу са логом "Белих шлемова", бацајући гомилу тела војника сиријске војске.

Видео снимак показује да су многа тела на гомили обезглављена, а један милитант показује и одсечену главу војника пред камером.

УПОЗОРЕЊЕ: ВИДЕО СА УЗНЕМИРУЈУЋИМ САДРЖАЈЕМ


"Непристрасни и хуманитарни "Бели шлемови" учествују у убиствима и бацању тела сиријске војске у камионет у Дараи", пише у наслову испод видео снимка објављеног на Твиттеру.

Дара је јужна сиријска провинција која се граничи са Јорданом, а где делује неколико фракција милитаната, терористичка група Ал-Нусра и њене "испоставе".

Остаје нејасно која је милитантна група приказана у видео снимку.

Након инцидента, "Бели шлемови", званично познати као "Сиријска цивилна одбрана", брзо су објавили саопштење, у којем је руководство групе осудило човека приказаног на видео-снимку, те је саопштено да је отпуштен због кршења "кодекса понашања".

"Бели шлемови"су признали да је снимљени човек заиста њихов члан, те су саопштили да "делује независно, а не у својству члана СЦО".

"Дана 20. јуна 2017. године, добровољац СЦО у провинцији Дара је учествовао у активностима које крше организационе принципе и визију СЦО-а", наводи се у саопштењу, додајући да понашање човека који је на снимку, не наводећи његово име, "представља грубо кршење Кодекса понашања СЦО-а".

"Као резултат тога, добровољац је отпуштен", наводи се у саопштењу.


Није први пут да су "Бели шлемови" ухваћени у скандалима у којима су учествовали њихови чланови у чињењу разних зверстава.

У једном таквом инциденту у мају, појавио се снимак који показује како неколико чланова ове организације за "спасавање" помаже у уклањау тела мушкарца убијеног од стране побуњеника у граду Јасим, такође у провинцији Дара.

Човек је убијен током погубљења извршеног од стране побуњеника пред великим бројем људи, а који догађај су снимиле камере. Видео потом показује чланове "Белих шлемова" који се крећу носећи тело како би га уклонили.

У мају су "Бели шлемови" такође брзо објавили изјаву у којој се наводи да су њихови члланови "деловали неправилно и нису у складу са кодексом понашања припадника Сиријске цивилне одбране (СЦО)".

Многи западни медији стално хвале и поздрављају "Беле шлемове" као "хероје" који спасавају животе. Документарни филм "Нетфликс" који је представио групу "ненаоружаних и неутралних цивилних волонтера" чак је освојио и Оскара за најбољи краткометражни документарни филм у фебруару.

"Бели шлемови" су такође добили похвале од "Амнести Интернешнела", описујући их као "групу неутралних, ненаоружаних волонтера".

Међутим, група је дуго суочена са оптужбама због веза са терористичким групама. Портпарол руског министарства спољних послова Марија Закхарова је изјавила у априлу да су "Бели шлемови" укључени у прикривање терористичких злочина.

"Бели шлемови не само да се осећају код куће на територијама под контролом Ал-Нусра Фронта и "Исламске државе" већ и отворено изражавају позитивне ставове према њима, пружајући им информације и чак финансијску помоћ", рекла Захарова.

Канадски новинар и активиста за права, Ева Бартлет, која је много пута путовала у Сирију од почетка рата, такође је доводила у питање аутентичност тврдњи "Белих шлемова" о њиховом мандату за "спасавање".

Чланови групе "који се труде да спасу цивиле у источном Алепу и Идлибу..... Нико у источном Алепу није чуо за њих", рекла је она у обраћању у УН-у у децембру 2016. године.

Ванеса Билеј, независни истраживач и новинар, изјавила је за РТ у октобру 2016. године да "постоје многи видео и фотографски докази из Сирије који доказују да "Бели шлемови" пружају терористичким групама пуну подршку".

Посебно је истакла да је група "потпуно активна у подручју под контролом терориста, било да је Ал-Нусра фронт или "Исламска држава" или било која од других група терориста".

Становници Алепа су описали групу као "позере пред камерама, лопове и нападаче", који су само заинтересовани да пусте драматичне видео записе.

"Када су дошли да помогну повређеним, крали су од њих", рекао је један старији човек ратном дописнику РТ-а Лизи Фелан у децембру 2016. године.

"Ако људи имају накит, они би га одсекли са тела. Сви су лопови."


Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут