РТ: Ултиматум Катару је напад на суверенитет и независну спољну политику - Доха

24-06-2017 11:49:15 | | фото: © Naseem Zeitoon / Reuters/ vostok.rs |


Извор:
Восток,РТ

Катар је саопштио да је ултиматум од 13 захтева земаља Залива и Египта као предуслова за наставак дипломатских веза и неопходног економског растерећења није "разумно" нити "реално", те да крши суверенитет земље и спољну политику.


"Ова листа захтева потврђује оно што је Катар говорио од самог почетка - илегална блокада нема никакве везе са борбом против тероризма, већ је ограничавање катарског суверенитета и подривање наше спољне политике", рекао је Шеик Саиф Ал Тани, директор катарске владине канцеларије за комуникације.

Он је нагласио да се захтеви тренутно разматрају, али само "из поштовања према нашој браћи у Кувајту", чији је емисар доставио захтеве у петак од стране Саудијске Арабије.

Ал Тани је такође напоменуо да захтеви не испуњавају критеријуме САД-а и Велике Британије као "разумне и реалне мере".


Катарско министарство спољних послова је саопштило ће ускоро донети званични одговор.

"Држава Катар тренутно проучава овај документ, захтеве садржане у њему и основе на којима су донесени, како би припремили одговарајући одговор", рекао је министар.

У петак су Саудијска Арабија, Египат, Бахреин и Уједињени Арапски Емирати - који оптужују Катар као спонзора тероризма - предали листу-ултиматум од 13 захтева, који између осталог захтевају да Доха смањи односе са Ираном, затвори ТВ канал "Ал Џазиру", као и да затвори војну базу у којој се налазе турске трупе.

"Ми у "Ал Џазири" верујемо да је било који позив за затварање "Ал Џазире" није ништа друго до покушај да се утиша слобода изражавања у региону и да се угуши људско право на информисање", саопштио је ТВ канал "Ал Џазира".

"Прихватањем тих захтева и услова, Катар ће бити подложан међународној одговорности и кршењу својих обавеза у вези са конвенцијама о људским правима", саопштио је комитет за људска права Катара.

Дохи је остављено десет дана да се повинује ултиматуму, иначе ће државе које предводи Саудијска Арабија наставити своју дипломатску изолацију и економску блокаду земље која је почела 5. јуна.





Министар спољних послова Уједињених Арапских Емирата позвао је Катар да испуни захтеве.


"Биће паметније да Катар озбиљно размотри захтеве и забринутост суседа, или ће се у супротном наставити изолација", саопштио је Анвар Гаргаш на Твиттеру, додајући да је "криза дубока".

У међувремену, Вашингтон, који је претходно испитивао мотиве ових односа, саопштио је да су све стране укључене у решавању пат позиције.

"Верујемо да је то породично питање", изјавио је у петак портпарол Беле куће Шон Спејсерер.

"Ово је нешто што они желе, и требали би, да то ураде између себе."


Због све већих дипломатских активности и оптужби, УН су понудиле своју помоћ у посредовању између земаља.


"Надамо се да ће земље између себе решити ситуацију кроз дијалог", саопштила је портпарол УН-а Ери Канеко.

"Ми смо спремни да помогнемо ако се то затражи од нас".

Како се криза развија, амерички државни секретар Рекс Тилерсон је позвао катарског министра спољних послова Шеика Мохамеда бин Абдулрахмана Ал Танија да разговара са њим о овом питању.

Криза је покренута почетком јуна након извештаја који је објавила Катарска новинска агенција, а у којем Емир земље Тамим бин Хамад Ал Тани критикује анти-иранску реторику Саудијске Арабије. Агенција је одмах уклонила извештај, те је после саопштено да је сајт "хакован" од стране "суседних" држава које су потом искористиле извештај као изговор за наметање економске блокаде Катара.