Николић: За разлику од Центра у Нишу, НАТО са оружјем може да се креће по Србији

24-06-2017 01:05:03 | | фото: predsednik.rs/ vostok.rs |


Србија има сопствене националне интересе, који укључују наставак активности Руско-србског хуманитарног центра у Нишу, поручио је бивши председник Србије Томислав Николић.

"Руско-србски хуманитарни центар у Нишу постао је камен спотицања, иако тамо раде четири особе, постоје два ватрогасна возила и два пса", рекао је Томислав Николић, који је председник Националног савета за сарадњу са Русијом и Кином, одговарајући на питање дописника Таса.

Николић је подсетио да се када је био председник Србије залагао за одобравање дипломатског статуса том центру, али је нагласио да то пре зависи од владе него од председника.

"Ипак, потпуно другачији услови су направљени за НАТО. Они могу да остану у Србији, имају дипломатски статус, донесу своје оружје са собом и крећу се кроз земљу без претходне најаве", рекао је Николић.

Како каже, ситуација око центра у Нишу и решавње тог питања је, како сматра, "тренутак истине".

"То ће показати да ли ће Србија у потпуности поступати у складу са жељама Запада. Ипак, Србија има сопствене националне интересе, и ти интереси укључују Руско-србски хуманитарни центар. Србија веома цени чињеницу ад Русија није инсистирала на дипломатском статусу до данас и није окончала активности центра", рекао је Николић.

Николић је поновио да би Србија требало да одобри дипломатски статус Руско-србском хуманитарном центру како би осигурала равнотежу у односима са Русијом.

ТАНЈУГ