ДОДЕЉЕНА „ФЕМИНА“ ЗА ФРАНЦУСКИ РОМАН, КЊИГУ ЕСЕЈА И ЗА ПРЕВЕДЕНИ РОМАН

06-11-2014 02:16:58 | | / mojenovosti.com |

У ексклузивном хотелу „Мeuris“ у Паризу, власништву султана из Брунеа, у понедељак, 3. јуна додељене, су традиционалне књижевне награде „Фемина” за 2014. у номинацији за француски роман, страни роман и књигу есеја.

Уручивање ове награде која се додељује од 1904. г. увек поприма спектакуалрни карактер, па је тако било и овог пута чему је допринела поздравна реч самог слултана од Брунеа.

Главну нагарду „Фемина“ за француски роман године добила је Хаићанка стално насељена у Паризу Јаницк Лахенс (Yanick Lahens) за књигу „Месечева купка“ (Bain de lune), издавач Сабин Веспиезер.



За књигу есеја „Ни у вечности се нећу досађивати“ (Et dans l'etenite, je ne m'ennuierai pas) награду „Фемина“ је добио Пол Вејн (Paul Veyne) док је израелска списатељица Зериjа Шалев (Zeruya Shalev) победила у номинацији страних писаца за роман “То је све што нам је остало од наших живота“ (Ce qui reste de nos vies) у издању Галимара.

Хаићанка је награду добила тек после 12.круга гласања жирија кад је добила десет, а њена супарница Мари–Хелен Лафон (Мarie-Helen Lafon) четири гласа за свој роман „Јозеф“ (Joseph).

У свом роману хаићанска списатељица приповеда о неком рибару који на плажи открива једну младу жену која изгледа да може бити агресивна.

У свом четвртом роману по реду, она прича о упропашћеној лепоти свог родног краја, коју су уништили деструктивни, опортунситички политичари и у којему сада живе раздвојене породице и могу се чути само магичне речи преосталих житеља.

„Веома сам срећна што је жири препознао сензибилитет у овој причи и разумео прошлост Хаитија као универзалну вреднос“, изјавила је лауретакиња.

Рођена 1953. г. у Порто Принсу (Port-au-Prince), Yanick Lehens активно је анагажована у Покрету за социјално и кулутрно ослобођење своје земље, описујући без улепшавања у свакој својој књизи сурову стварност данашњих Хаита.

Ова велика фигура савремене хаићанске књижевности је 2011. г. добила почасну награду Академије наука Хаитија за своје целокупно стваралаштво, а од амабасадора Француске у Хаитију у марту ове године примила почасну титулу за уметност и књижевност.

Бранко Ракочевић