Русија није присталица трке наоружања, али САД би то могле подстаћи

25-06-2017 11:06:27 | | / vostok.rs |


Русија није присталица трке наоружања, али потенцијални излазак САД из Договора о ликвидацији ракета малог и средњег домета могао би то да подстакне, изјавио је заменик шефа Комитета за одбрану Државне думе Русије Јуриј Швиткин.

Како је рекао, Русија неће скрштених руку да гледа на то како се повлаче споразуми и таложи наоружање.

Истог става је и председник одбрамбеног комитета Савета федерације Русије Виктор Озјоров, који каже да ће Русија, у случају да излазак САД из Договора буде утицао на пораст броја ракета у Европи, бити принуђена да одговори истом мером.

„Пажљиво ћемо пратити развој догађаја и на основу тога доносити закључке. Уколико буде приметан пораст ракета малог и средњег домета, Русија ће на то одговорити“, истакао је.

Према његовим речима, САД нема никакву основ да оптужује Русију за неиспуњење Договора о ликвидацији ракета малог и средњег домета, с обзиром да су све ракете биле уништене још раније, и то на очи Американаца.

Штавише, додао је, Русија је уништила око 1.000 ракета више него што су то учиниле САД.

Амерички медији саопштили су да администрација Беле куће проучава предлог који је стигао из Конгреса о изласку САД из Договора о ликвидацији ракета малог и средњег домета.