РТ: Руска подморница успешно лансирала интерконтиненталну балистичку ракету

27-06-2017 08:22:20 | | / vostok.rs |


Извoр: Восток, РТ

Руска подморница је успешно лансирала ракету у Баренцовом мору код Норвешке са полигона на полуострву Камчаткана Далеком истоку, саопштило је Министарство одбране Руске Федерације.

"Стратешки нуклеарна подморница класе "Бореј", "Јуриј Долгоруки", успешно је испалила интерконтиненталну балистичку ракету "Булава"из подручја у Баренцовом мору на Камчатки", наводи се у саопштењу.

"Лансирање је изведено из позиције под водом, у складу са планом борбене обуке."

"Према потврђеним подацима из контроле мисије, ракета је извршила комплетан програм лета и успешно погодила циљеве.", додаје се у саопштењу.

Ракета "Булава", која има домет од 9.300 километара, летела је 4.600 км преко скоро целог азијског дела Русије да би погодила циљ.

Подморница "Јуриј Долгоруки", поринута 2008. године, је четврта генерација нуклеарне подморнице класе "Бореј" која је у саставу Северне флоте. Ове подморнице могу да носе до 16 интерконтиненталних ракета "Булава", требало би да буду основа стратешких поморских нуклеарних снага Русије у будућности. Поред "Јурија Долгоруког", Руска морнарица има још две такве подморнице, са још пет у развоју. До 2020. године, руска морнарица има за циљ да се наоружа са осам подморница класе "Бореј" које ће бити у активној служби.