Русија разматра блокирање „Телеграма“

27-06-2017 09:54:24 | | Фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Руске власти разматрају да на територији земље блокирају рад популарног месинџера Телеграм, након што је ФСБ саопштио да су га терористи користили приликом организације терористичког напада у Санкт Петербургу.

Будући да се тај месинџер веома брзо проширио унутар државне управе, а руски чиновници су масовно прешли на Телеграм, уместо Вајбера, Воцапа и Фејсбук месинџера, јер га сматрају поузданијим и мање подложним хаковању, евентуална блокада би се у великој мери одразила на њихов рад.

Павлу Дурову, једном од оснивача Телеграма, саопштено је да мора да се повинује закону Русије и да предочи све информације како би тај месинџер био унет у регистар организатора ширења информација.

Руска федерална служба за надзор комуникација „Роскомнадзор“ упозорила је да Дуров има свега неколико дана да реагује, у супротном ће бити донета одлука о блокади Телеграма.

Са друге стране, Дуров тврди да би блокада популарног месинџера била грешка, зато што би то утицало да корисници пређу на Воцап или Фејсбук месинџер, које контролишу Американци.

Штавише, Дуров каже да Телеграм не може да буде „небезбедан“ само за криминалце или терористе — шифровање тог сервиса штити или све или никога.

Према подацима Телеграма, тренутно у Русији тај месинџер користи око седам милиона људи и заузима око осам одсто укупног тржишта. Та апликација је најпопуларнија у Ирану — користи је преко четрдесет милиона становника те зељме.