НАТО: Супротставићемо се Русији на сваком нивоу

27-06-2017 10:53:32 | | / vostok.rs |


Шеф војног ресора НАТО-а генерал Петар Павел изјавио је да ће се Алијанса супротставити напорима Русије за повећање војног ресора „практично на сваком нивоу“, али није уверен да Русија има „агресивне намере“ према алијанси, саопштио је „Политико“.

„Ми утврђујемо претњу засновану на две главне компоненте — могућност и намера. Што се тиче могућности, нема сумње да Русија развија своје могућности и у традиционалној и у нуклеарној сфери. Што се тиче војних вежби, Русија може пребацити војску на велика растојања и ефикасно је користити далеко од сопствене територије“, утврдио је Павел.

Он је изјавио да, без обзира на то што намере Русије нису јасне, „пораст њене војне вештине је неоспоран“", саопштава издање.

„Што се тиче намера, оне нису јасне, јер не можемо тачно рећи да Русија има агресивне намере према НАТО-у“, додао је павел.

Он је нагласио, али без доказа, „пораст војног присуства Русије“, поменувши саопштења о „распоређивању балистичких интерконтиненталних ракета које могу носити нуклеарно оружје у Калињинграду и Криму“, додаје издање.

„Видимо широку модернизацију читаве руске војске“, рекао је Павел.

Односи између НАТО-а и Русије су се заоштрили у марту 2014. године. Портпарол председника Русије Дмитриј Песков је изјавио раније да Русија није претња ни за кога, али да неће оставити акције непримећене, потенцијално опасне за њене интересе. Руски министар одбране Сергеј Шојгу је саопштио да се група НАТО-а код граница Русије за десет година повећала три пута, а код западних граница — осам пута.