НАТО жали због патњи које је Алијанса нанела становништву 1999. године

27-06-2017 11:10:36 | | фото: © AFP 2017/ KIRILL KUDRYAVTSEV/ vostok.rs |

За формирање "Војске Косова" неопходно да се донесе амандман на "Устав Косова"


За земљу као што је Србија није контрадикторно уколико жели да има безбедносну сарадњу и са Русијом и са НАТО-ом, то није нулта сума из теорије игара, изјавила је заменица генералног секретара НАТО-а, Роуз Готемилер, и изразила наду да и Русија има такав став.

Она је, поводом расположења грађана Србије према НАТО.у, поновила да жали због патњи које је Алијанса нанела становништву 1999. године подсетивши да је о томе говорио и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Када је реч о забринутости Америке због изградње руско-србског хуманитарног центра, Готемилерова каже да је то билатерално питање између Србије и Русије, али упозорава да свака држава која намерава да пружи дипломатски статус цивилној установи, треба о томе добро да размисли.

„На Београду ће бити да донесе одлуке о овом питању — то није до мене, било би добро да знамо о чему се тачно ради“, нагласила је заменица генералног секретара НАТО-а.

Она је напомиње да је Русија има дуготрајне културне и историјске везе са овим делом света, а ту су и економске везе, као и безбедносне везе Москве са Србијом.

„Ја сматрам да не треба увек да мислимо о утицају Русије или НАТО-а на неку земљу као на ’нулту суму‘ — где је немогуће да оба играча победе. То је најважнија ствар. У НАТО-у кажемо да државе треба да имају могућност да бирају своје безбедносне партнере, да изаберу са ким ће сарађивати“, поручила је Готемилерова.

Говорећи о забринутости генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга због предлога за формирање "Војске Косова", Готемилерова је поновила да је за тако нешто неопходно да се донесе амандман на "Устав".

„То је питање државне политике, што свакако утиче и на целокупан регион. Па на крају и на наше сигурносне снаге на Косову. Зато мислим да је било јако важно за генералног секретара Столтенберга да буде јасан и прецизан о томе шта нас брине и било нам је драго што је одлука отишла у правом правцу“, рекла је Готемилерова.

Упитана да ли мисли да политичка криза на Косову може да ескалира, она је рекла да то може увек да се деси, у било ком делу света.

„Ја сматрам да је за овај регион важно да, иако постоји дуга историја, има и напретка у државним системима и владама у земљама из региона. Зато је кључно примењивати ’корак по корак‘ приступ проблемима, али наглашавам да је неопходна владавина права. Ми ћемо — где можемо — кроз НАТО увек слати такве поруке“, рекла је Готемилерова.

На питање да ли ће Србија бити више усмерена на сарадњу са НАТО-ом након прикључивања Црне Горе Алијанси, она је изразила наду да ће се наставити с унапређењем сарадње, али је рекла да ће на Београду бити да донесе одлуке.

„Председник и чланови Владе ће морати да одлуче шта има више смисла за Србију. Из перспективе НАТО-а, сматрамо да је Србија добар партнер, остварујемо партнерство у бројним областима“, рекла је она.