Амбасадор Велике Британије у БиХ: Иницијатива не значи смањење услова за ЕУ

07-11-2014 02:02:28 | | СРНА/ mojenovosti.com |

Амбасадор Велике Британије Едвард Фергусон изјавио је да је иницијатива његове земље и Њемачке осмишљена да оконча дуги период политичке и економске стагнације у БиХ и још једном је покрене на путу ка ЕУ, али да не значи мијењање нити смањивање услова за чланство у ЕУ

"Овдје је ријеч о заузимању прагматичног и флексибилног приступа реформама и повезивање приоритета с најхитнијим потребама земље, као и спремности да се награди напредак када до њега дође", рекао је Фергусон за "Дневни аваз".

Он је навео да су Велика Британија и Њемачка узеле улогу покретача, али да ово увелико сматрају европском иницијативом која може постати нова основа за један општи приступ.

Подсјећајући да постоји одређен број важних политичких питања која морају бити ријешена прије него БиХ добије статус кандидата, укључујући "Сејдић-Финци", Фергусон прецизира да нови приступ има намјеру да прошири план реформи да би се појачао фокус на социоекономска питања, правду и побољшање функционалности и ефикасности власти.

"Грађани у овој земљи желе стабилну економију, више радних мјеста и мање корупције, и наша препорука је да ЕУ ради по овом ширем плану", истакао је британски амбасадор.

Он сматра охрабрујућим да су у раним преговорима о формирању власти укључене многе од ових тема.

Фергусон је закључио да ће важну улогу у обезбјеђивању успјеха ове иницијативе имати ММФ и Свјетска банка.