Кремљ: Претње САД Сирији неприхватљиве

27-06-2017 03:16:53 | | фото: © Nicholas Kamm / AFP/ vostok.rs |


Извор: Восток, РТ

Русија је критиковала претње Вашингтона против сиријске владе након саопштења Беле куће да сиријске снаге припремају напад хемијским оружјем.

"Нисам упознат са било каквим информацијама или претњама о употреби хемијског оружја", рекао је портпарол руског председника Владимира Путина Дмитриј Песков новинарима.

Раније данас, секретар за штампуБеле куће Шон Спејсер је саопштио да су САД "идентификовале потенцијалне припреме за други напад хемијским оружјем од стране режима Асада који би вероватно довео до масовног убијања цивила."

"Чули смо ову изјаву. Не знамо на основу чега је она основана. И, наравно, да се не слажемо са текстом "другог напада," јер, као што знате, упркос свим захтевима руске стране, није било независне међународне истраге из претходне трагедије са употребом хемијског оружја. Ми не верујемо да је могуће свалити одговорност на сиријске снаге", рекао је Песков.

Вашингтон је оптужио у априлу Дамаск за напад који је убио на десетине цивила у провинцији Идлиб. Москва и Дамаск и су осудили недостатак доказа како би се доказале оптужбе.

Портпарол Кремља је такође упозорио на потенцијалне провокације од стране терориста.

"Ви знате да су утврђени случајеви употребе токсичних хемијских средстава од стране милитаната "Исламске државе" и других криминалних група у више наврата. Свакако да се потенцијалне опасности од таквих провокација понављају ", рекао је Песков.

Било какве претње против сиријске владе су "неприхватљиве", према речима Пескова, који је поновио позив на истрагу о нападу у Идлибу.

"Без спровођење истраге је немогуће, нелегитимно и апсолутно погрешно, у погледу постизања коначног циља - сиријској помирења, ставити кривицу на Асада. Наравно, ми сматрамо неприхватљивим било какве претње према легитимниој влади Сиријске Арапске Републике ", рекао је Песков, додајући да Москва сматра да било какву употребу токсичних хемијских средстава неприхватљивим.

Дамаск је негирао наводе Беле куће о наводној припреми за употребу хемијског оружја, саопштивши да је "спреман на дипломатску битку у УН".


Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут