Одбити штетно уплитање ОХР-а у БиХ

07-11-2014 02:06:44 | | СРНА/ mojenovosti.com |

Савјет безбједности УН и остали припадници међународне заједнице треба да одбију деструктивно уплитање високог представника у управљање БиХ, поручено је у 12. Извјештају Српске Савјету безбједности УН.

"Како већина у међународној заједници данас признаје, присвојена овлашћења Канцеларије високог представника /ОХР/ у погледу наметања закона, смјене изабраних функционера и кажњавања појединаца без дужног процеса су незаконита и подривају политички развој БиХ", наводи се у документу.

У дијелу извјештаја који истиче потребу затварања ОХР-а напомиње се да ОХР, упркос слабљењу међународне подршке овој канцеларији посљедњих година, наставља са негативним уплитањем у креирање политике у БиХ, те напомиње да је затварање ОХР-а једна од препорука и Међународне кризне групе /МКГ/.

"У једној од кључних препорука МКГ у јулском извјештају о БиХ наводи се сљедеће: Члановима Савјета за имплементацију мира /ПИК/, посебно ЕУ и САД: односите се према БиХ као према нормалној држави тако што ћете затворити ОХР, распустити ПИК и бити покровитељ резолуције Савјета безбједности УН у којој ће се поздравити ови кораци", подсјећа се у документу.

Као примјер штетног уплитања високог представника у послове БиХ наводи се и блокирање договора о државној и војној имовини.

"Припадници међународне заједнице често - и с правом - апелују на изабране званичнике БиХ да превазиђу етничке и ентитетске границе и ријеше спорове који успоравају напредак БиХ. Међутим, онда када различите странке у БиХ постигну такав договор, ОХР га често саботира прије него што уопште буде реализован", упозорава Србска.

Подсјећа се да је рјешење дугогодишњег спора око државне и војне имовине било на видику све док ОХР није исхитрено изашао са нацртом закона на основу ког би се реализовао договор шест странака о овом питању.

"У новембру 2012. године, свих шест странака у тадашњем Савјету министара БиХ подржало је договорено рјешење питања државне и војне имовине. Нацрт закона којим би се тај договор реализовао припремљен је 2013. године. Међутим, прије него што је закон донесен, амбасадор /Валентин/ Инцко, наводећи 'бојазан' у погледу нацрта, интервенисао је и уништио међуентитетски и међунационални договор о овом закону", напомиње се у извјештају.

Додаје се да, поред неутемељених 'бојазни' Инцка, високи представник нема ни правни ауторитет да одлучује да ли је законски пропис усклађен са правним ставовима Уставног суда.

"Савјет безбједности УН и остали припадници међународне заједнице треба да одбију деструктивно уплитање високог представника у управљање БиХ. Посебно, треба да осуде Инцкову праксу саботирања осјетљивих компромиса који су нужни за рјешавање дугогодишњх спорова и даље кретање БиХ", истиче се у извјештају.

У документу се наводи да високи представник настоји да подрије и реформу правосуђа, настојећи да институције које је ОХР наметнуо у БиХ учини имуним на критику, те тако отпорне на реформу.

"У свом мајском извјештају УН, Инцко осуђује критике које званичници Српске упућују на рачун институција правосуђа на нивоу БиХ. Настојања ОХР-а да ућутка критику ових институција неспојива су са настојањима да се оне реформишу у вези са Структурисаним дијалогом између ЕУ и БиХ", упозорава Србска.

У документу се подсјећа да став предсједника Српске Милорада Додика да су Суд БиХ и Тужилаштво неуставне категорије дијеле многи. "Настојања амбасадора Инцка да сузбије политичко мишљење у погледу правосуђа БиХ показује његову одлучност да блокира реформе институција које је креирао ОХР, што се, како признају и међународни експерти, мора промијенити", наводи се у извјештају.

Такође, напомиње се да се високи представник не одриче вансудског кажњавања.

У том погледу подсјећа се да је 19. августа високи представник у БиХ поништио раније одлуке ОХР-а којима су појединци смијењени са функција или им је забрањено да буду именовани или кандидовани на јавне функције или функције у политичким странкама, као и одлуке којима им се одузимају путне исправе чиме им је укинута слобода путовања.

"У својим посљедњим одлукама, ОХР признаје да је 'смјена званичника са јавних функција ванредна мјера и директно интервенисање у политички процес у БиХ'. Међутим, упркос овом признању, ОХР је издао одлуке којима укида раније поступке не признајући да је Уставни суд БиХ утврдио да су првобитне одлуке супротне Уставу и инструментима људских права садржаним у њему, нити признаје било какву штету или повреду коју су претрпјела лица на која се забрана односила", напомиње се у извјештају.

Истиче се да чак није понуђено ни извињење ни компензација.

"Умјесто тога, ОХР и даље оправдава своје раније поступке и поново пријети новим вансудским кажњавањем лица на основу будућих одлука уколико се ОХР-у тако прохтије", упозорава Србска у 12. Извјештају савјету безбједности УН.