Грушко: Очекујемо додатно распоређивање америчких снага на европској територији

27-06-2017 03:50:56 | | фото: topwar.ru/ vostok.rs |


Москва очекује да САД за мандата Доналда Трампа предузму нове мере за распоређивање додатних снага у оквиру НАТО-а у Европи, изјавио је стални представник при Алијанси Александар Грушко.

Руски дипломата је подсетио да је Бела кућа затражила ове године повећање војних расхода за 40 одсто.

„То значи да треба да очекујемо додатно распоређивање америчких снага на европској територији“, рекао је Грушко, говорећи на годишњој конференцији о безбедности.

У овом тренутку у Пољској и три балтичке републике НАТО је распоредио четири вишенаменска батаљона. Ова одлука је донета још на самиту Алијансе у Варшави 2016. године, тј. за време прошле администрације.

Директор департмана за европску сарадњу МИП-а Русије Андреј Келин изјавио је новинарима да ће Москва одговорити на могуће нове напоре НАТО-а на границама са Русијом. Он је навео да Алијанса тренутно у Европи гради складишта тешког наоружања: једно такво складиште се већ налази у Холандији, једно у Немачкој, а сличне просторије ће бити изграђене у Пољској. На питање да ли ће Русија одговорити на повећање снага НАТО-а на источном ободу, он је одговорити: „Наравно“.