YES за референдум у Србској

07-11-2014 03:52:36 | | Фронтал.РС/ mojenovosti.com |

На интернету се не живи, али могу да се покрену ствари. Кампања са слоганом и кампањом налик на Шкотску, привукла је пажњу.

Некима је небитно, али нама на Фронталу много говори кад неко пише ћирилицом на интернети. Тако су стигли и одговори од вођства кампање за референдумско ДА за независност Српске. Остатак је на енглеском, је кампања је усмјерена страном медијском тржишту. Тако би лако било рећи да их подржава нека политичка опција, и само квалитет рада, тако атипичан за наше руководеће људе, говори супротно од те тезе.

Питао: Славиша Бајић

Можете ли нам представити Вашу невладину организацију, циљеве, чланство и на који начин дјелујете?

Иза иницијативе Yes Srpska стоји група активиста углавном - али не и искључиво – са простора Републике Српске и Бивше Југословенске Републике Босне и Херцеговине (БЈРБиХ). Старосна доб варира, као и политичке позиције унутар чланства, али нас веже увјерење да грађани Републике Српске имају право да одлуче о државно-правној и међународно правној судбини тог конституента БЈРБиХ.

Наш је општи став да акценат треба да буде на идејама и програмима, а не на појединцима и личностима, које су као што је познато, подложне изненадним и понекад спектакуларним метаморфозама, нарочито у недемократском миљеу Балкана који поред “урођених”, домаћих мана, веома озбиљно болује од на моменте веома офанзивног и агресивног утицаја спољног фактора.

дана смо из извора блиских протрансатлантском "невладином" сектору добили информацију да се у марту 2015. године припремају и "обојено-револуционарни" експерименти.

Имајући све то у виду ми радо дајемо одговоре на суштинска, конкретна питања, али – за сада – не желимо лично експонирање и личну промоцију.

Приче око референдума најактуелније су у предизборно вријеме, на који начин Ви мислите конкретно дјеловати по овом питању?Право грађана Републике Српске на референдум о државно-правном и међународно-правном статусу тог дијела БЈРБиХ је суштниско демократско питање утемењено у повељи Уједињених Нација и у складу са савременим европским и свјетским токовима. Ова тема треба с тога да буде константно присутна у јавности, а не само у доба предизборне кампање, и ми се трудимо да томе допринесемо.



Зашто пишете на енглеском и да ли је представљање на интернету једини начин Вашег дјеловања?

На енглеском пишемо јер се у медијима на енглеском језику ријетко говори о независности Републике Српске као једној од легитимних опција за будућност овог дијела територије Бивше Југославије. Умјесто тога непрестано се форсира прича о централизацији БЈРБиХ као јединог могућег и логичног рјешењеа, што значи да имамо један веома пристрасан приступ, који одудара од основних принципа УН-а и савремене уставно-правне и међународно правне праксе.

Зашто се не централизује Белгија, или Кипар, или Шпанија...? Зашто се не реинтегрише самопорглашена Република Косово у уставно-правни систем Републике Србије? А зашто се инсистира на повратку Крима у састав Украјине? Имајући све то у виду јасно је тема независност односно референдум о статусу Републике Српске у глобалним медијима табуизована, не на темељу униврезалних правила и принципа, него на темељу бахате политике двоструких стандарда.

Поједини федерални медији назвали су Вас сумњивом организацијом алудирајући на то да се не зна ко стоји иза Вас. Можете ли разријешити ту дилему?

Што се тиче написа у федералним медијима, имали смо прилику да у директним контактима одговоримо на њихова питања. Они те одговоре, бар до данашњег дана, нису објавили. Објаснили смо им да се финансирамо од прилога, независно од било којих државних или парадржавних структура. Добродошли су прилози од свих приватних и правних (али недржавних) лица, без обзира на њихову географску локацију. Процјењујемо да је сензационалистичи приступ нашој организацији био у функцији предизборне кампање у Федерацији у којој је учествовао и власник једног федералног медија који је писао о Yes Srpska.



Ми смо “сумњива организација” у оној мјери у којој су сумњиви основни принципи УН-а и савремена уставно-правни и међународно-правни токови. Испада да је сумњиво кад једна непрофитна организација заступа основни демократски инструмент – референдум, а “сасвим је нормално” када се једнострано, притисцима континуирано мијења устав настао као резултат међународног споразума. И "сасвим је демократски" да амбасадори појединих земаља, као и медији и “невладидне организације” финансирани од стране влада тих земања, на овим просторима одлучују више од демократски изабраних представника грађана...

Који су Вам следећи кораци?


Наредни корак је снимање једног документарца у којем ћемо приказати предности независности Републике Српске. При томе се ради о остваривању истниске независности, тј. стварању свеопштег институционалног оквира за људе са дотичног простора да сами утичу на своје животе кроз креирање економске, енергетске, научне, културне и друге политике у складу са својим аутентичним интересима. Тако нешто је потенцијално оствариво само у амбијенту повећаног геополитичког плурализма на регионалном и на планетарном нивоу. Охрабрујуће је да се ситуација развија у правцу плурализма што говори да Yes Srpska иде у корак са временом.

Захваљујемо се на пажњи и позивамо Вас да попут све већег броја појединаца и организација подржите нашу демократску лајковањем наше Фејсбук странице.


КАТЕГОРИЈЕ