„Гаспром“ и Министарство рударства и енергетике потписали „мапу пута“ за развој капацитета

27-06-2017 10:31:28 | | / vostok.rs |


„Гаспром“ и Министарство рударства и енергетике Србије потписали су „мапу пута“ за развој гасних транспортних капацитета у земљи, наводи се у саопштењу руског гасног холдинга.

Документ је потписан у оквиру састанка председника Управног одбора „Гаспрома“ Алексеја Милер са председником Србије Александром Вучићем.

„Стране су високо оцениле позитивну динамику билатералних односа. Напомиње се да се партнерство доследно развија, укључујући и у области складиштења гаса. Почетком јуна 2017. године потписан је Меморандум о проширењу подземног складишта гаса ’Банатски Двор‘. Капацитет складишта биће повећан са 450 на 750 милиона кубних метара гаса“, наводи се у саопштењу.

На састанку се, такође, говорило о текућем расту потражње за руским гасом у Србији.

„Према прелиминарним подацима, од 1. јануара до 26. јуна 2017. године, ’Гаспром‘ је потрошачима у Србији испоручио 47,7 одсто више гаса него у истом периоду 2016. године“, додаје се у саопштењу.

Осим тога, директор „Гаспрома“ се састао са генералним директором ЈП „Србијагас“. Стране су разговарале о текућим питањима билатералне сарадње. Разговарано је о заједничком раду на развоју подземног складишта гаса „Банатски двор“ и тржишта моторних горива у земљи, као и о научно-техничкој сарадњи компанија, саопштио је „Гаспром“.