Косачов: Саопштења Беле куће да Сирија врши припрему за хемијских напад изазивају забринутост

28-06-2017 08:28:18 | | / vostok.rs |


САД можда припремају напад на сиријске снаге у Сирији, док Бела кућа упозорава да Дамаск наводно припрема нови хемијски напад, изјавио је председавајући Одбора за међународне послове Савета Федерације Константин Косачов.

„Изјаве Беле куће о томе да Сирија наводно врши ’потенцијалну припрему‘ хемијских напада сличних априлском у Хан Шејхуну, сасвим оправдано изазивају забринутост. Истина, не због имагинарних намера Дамаска — он је најмање заинтересован од свих учесника сиријских догађаја и више од свих губи због нових случајева примене хемијског оружја“, рекао је Косачов новинарима.

Он је истакао да јавни наступи портпарола Беле куће више забрињавају због планова Вашингтона. Према речима Косачова, одједном ничу две претпоставке из серије „обе лоше“

Јутрос је Бела кућа саопштила да је Вашингтон идентификовао „потенцијалне припреме“ за хемијски напад снага сиријског председника Башара ел Асада.

Косачов је коментарисао те тврдње, рекавши да америчке претње легитимним сиријским властима сматра „неприхватљивим“. Дамаск је такође негирао те информације.

„У сваком случају, управо Вашингтон изгледа изузетно неукусно у овој причи. Или зна за предстојећи напад и не покушава да га спречи, али очигледно кривицу за њега сваљује на за њих неподобног сиријског лидера, а то је облик саучесништва у злочину, или доводи светску заједницу у заблуду још једном ’епруветом са белим прахом‘ како би оправдао сопствене агресивне акције“, закључио је сенатор.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут