ФИАТ ће нове моделе правити у Турској, КГ није у плану

07-11-2014 06:34:07 | | B92/ mojenovosti.com |

Иако ће делити платформу са ФИАТ-ом 500Л, ни један од три нова модела неће се израђивати у Србији. ФИАТ-ов турски партнер, компанија Тофас, најавила је да ће инвестирати милијарду долара у фабрику у Бурси, како би се у том погону створили услови за производњу нових аутомобила италијанске компаније.

Како преноси Automotive News, у питању су модели који ће наследити одлазећи Браво, компактну лимузину Линеа, као и још један аутомобил који ће у гами ФИАТ-а заузети место некадашњег модела Стило караван, који је укинут 2008.

Почетак производње првог од поменутих возила најављен је за 2016, а сва три аутомобила делиће платформу са ФИАТ-ом 500Л, односно кросоверима 500X и Jeep Renegade.

Реализацијом овог пројекта, ФИАТ ће практично преселити производњу наследника модела Браво у Турску. До сада се Браво израђивао у Италији, а производња актуелног модела окончана је у јулу 2014, док се овај аутомобил још увек прави у погону у Бразилу.

Иако се у вести новим моделима не спомиње ФИАТ-ова фабрика у Крагујевцу, по свему судећи у том погону ће се и даље производити само један модел, ФИАТ 500Л.

Ако се реализују најављени планови, то ће значити да је ФИАТ још једном заобишао крагујевачку фабрику као могућу локацију за производњу неког од нових модела.

Претходно је саопштено да ће се наследник ФИАТ-а Пунто производити у Пољској, док се ФИАТ 500X