EULEХ прави државу шиптарској мафији, EULEХ за мито једе - и „своју децу”

08-11-2014 01:33:59 | | / mojenovosti.com |

Најновија открића тужитељке Еулекса Марије Бамије говоре о вишегодишњој спрези високих званичника мисије ЕУ са шиптарским мафијашима и политичарима са Космета.

Европска и србска јавност тако су сазнале о невероватним случајевима корупцијe и примањa мита тужилаца и судија и других високих званичника Еулекса, који су на Космету требали да афирмишу владанину права, законитост и праведност.

Откриће стиже из њихових сопствених редова.

Скандал настао овим сазнањима шокира јавност, али изгледа да то није случај са ЕУ и њеним институцијама. Наиме, на помолу је и други, још већи скандал!

Независни извори наводе да су структуре ЕУ покушале да сакрију трагове ових тешких прекршаја и кривичних дела. Европски парламентарци и дипломате ових дана су још више разочарани због признања одговорних структура у ЕУ за ова кривична дела - да то није ништа ново, да су за ово знали, али да ништа нису предузели и обавестили о чињеничном стању политичке центре!?! Тако се већ сада дошло до поузданог сазнања: тек након годину дана (!) структуре Еулекса на Косову и оне у Бриселу, које надгледају, контролишу ову мисију, обавестили су политичке центре ЕУ о постојању озбиљних сумњи на корупцију у Еулексу.

Челници ЕУ признају да су знали за корупцију: Баронеса Ештон, Ангела Меркел, и Ван Ромпеј брижни и заокупљени и надвијени над безначајним и безвредним споразумима и резолуцијама

Живимо у доба бруталних лажи, обмана, глуме, безобзирне дволичности европских лидера кад је реч о Косову и Метохији. Фарса са људским правима, слободама и демократији, коју мисија ЕУ од 2008. „спроводи” на Космету - сада је очигледна, после открића о корупцији и примању мита њених највиших службеника.

О питањима људских слобода, права, успоставе правичног судског система најревносније су говорили и говоре управо највише корумпирани представници Еулекса, високи функционери ЕУ.

Космет - огледно добро за криминално богаћење Еулекса

Треба да се подсетимо да се Косово и Метохија налазе под администрацијом УН (УНМИК) од 1999. године. Део овлашћења је од 16. фебруара 2008. почела преузимати мисија Европске Уније под називом Еулекс. А на основу сагласности коју је тада дао председник Србије Борис Тадић. Тако је Мисија Еулекса на Косову почела свој мандат 2008. године, а главни задатак јој је подршка косовским властима у области владавине права, нарочито у области полиције, судства и царине. Показало се да су на овом испиту пали.

Иначе EULEX, је скраћеница од — European Union lex (последња реч
је латински назив за закон). Смишљена са главним јавним циљем - Мисије владавине права Европске Уније на Косову (EULEX), а уствари са правим циљем помагања ЕУ у осамостаљивању лажне мафијашке државе Косово.

Наравно, Мисија је истакла да ће бити статусно неутрална, али од првог дана боравка и рада на Космету – била је пристрасна, навијала је за шиптарску независност, радила је на укидању и оно мало права које су Срби имали у својој покрајини.

Неутралност Еулекса остала је мртво слово на папиру. Њихове акције за успостављање правних норми, правне сигурности, закона, људских права и правосудног система имале су за циљ да истисну српске законе и прописе, укину српске институције и избаце Србе из целог процеса и предају Шиптарима на тањиру све институције. Са Еулексом Србима није било боље.

Званично, у својим документима ова монструм и ад хок створена организација води се као EULEKS - Мисија Европске уније за владавину права на Косову?!? Које лицемерство и цинизам.

Коначно, Савет земаља ЕУ продужио је недавно мандат Еулекса на Косову до 14. јуна 2016. године. То значи да та мисија ЕУ у наредне две године планира да убрзано пренесе своје активности локалним (читај шиптарским) властима, као и другим европским институцијама. Еулекс ће, како најављују из ове мисије, у наредне две године имати улогу ментора и саветодавца у области „владавине права”.

Како су до сада радили, ова Мисија могла би бити само драстичан и поучан пример садашњим и будућим генерацијама злоупотребе, криминала, корупције, примања мита, заташкавања истине о злочинима и заштите криминалаца и мафијаша.

На крају, ова канцерогена творевина коштала је за шест година стотине милиона евра, запошљавала је скоро три хиљаде службеника, око две хиљаде међународних и око хиљаду лица са Косова и Метохије. Мисија се састоји углавном од полицајаца, судија, тужилаца и царинских службеника са енормним платама.

Недавно је тужитељка Еулекса Марија Бамије открила много нерегуларности у раду Еулекса и истакла да су нека прислушкивања потврдила њене сумње о корупцији и примању мита високих функционера Еулекса од стране албанских мафијаша и политичара а у циљу заташкавања, прикривања и ослобађања оптужених од истрага . Шеф правног одељења Еулекса требало би да истражи и активности тужитељке Јарославе Новотне и судије Франческа Флорија. Међутим, како каже Бамије, то се није десило.

Бамије је рекла да је открила доказе да су криминалци дали новац итаљанском судији Франческу Флорију за ослобођење у случају бацања бомбе у ресторану "Секирача" у Приштини, али како је рекла, "ни тај случај Еулекс није желео да истражује”, закључује Бамије. Она наводи и низ других флагрантних примера корпције и мита, о чему су сви европски и домаћи медији протеклих дана детаљно извештавали. Наводи „да су њене колеге примали новац и друге услуге од оптужених за тешка кривична дела како би их ослободили”.

А онда нова сензација! Веровали или не: нови шеф Мисије на Косову Габријел Меучи, италијански дипломата, суспендовао је тужитељку Марију Бами због тврдњи које је изнела, а у којима је открила корупцију у Мисији ЕУ на Косову. Уместо да покрене опсежну истрагу, да тужитељку максимално заштити – он је суспендује!?!

Суспендована због изношења истине о корупцији и криминалу: Марија Бамије, тужитељка EULEKS

Бамије је наравно шокирана и изјављује: да је она под истрагом уместо Еулекса и корупмираних функционера?! Тврди и даље „да руководиоци те мисије сарађују са мафијом и политичарима на Косову”. Овде треба рећи прецизно: са шиптарским политичарима.

После ових открића нова Висока представница ЕУ Федерика Могерини (1. новембра заменила је по Србе и њихове интересе кобну Кетрин Ештон) управо разматра могућност да европска Канцеларија са сузбијање корупције ОЛАФ истражи оптужбе на рачун Еулекса. Она је нагласила „да је због кредибилитета мисије важно да истрага буде спроведена у разумном року и да мора бити обављена транспарентно.

Надам се да ћу веома брзо моћи да вам саопштим ко ће водити истрагу и у ком правном оквиру”, рекла је Могерини.

Иначе, Бамије истиче да је све ово омогућио шеф Специјалног одељења Еулекса Џонатан Рател који, како је рекла „није био заинтересован да обавља истраге о финансијском криминалу и који је уништио ову истразну јединицу Еулекса. Када ме је Рател суспендовао од тада се нико више не бави финансијским криминалом Еулекса.”

Понављамо, карактеристично је да званичници ЕУ, који су цео процес и посао Мисије Еулекса на Косову и Метохији требали да контролишу -одбијају да говоре о корупцији чак и пред европским парламентарцима! Посебно, двојица најупућенијих и најодговорнијих функционера за раширену корупцију у Еулексу: директор за Западни Балкан Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) Фернандо Ђентилини и шеф Канцеларије за цивилну управу и одговорно владање (унутрашње контроле ЕК) Кенет Дин.

Истина на гиљотини


Посланик Едвард Кукан затражио је пре неколико дана да све оптужбе за корупцију морају да буду схваћене озбиљно и темељно испитане од стране независних истражитеља: „Ове оптужбе су већ уздрмале кредибилитет Еулекса”. Известилац за Косово Тонино Пицула рекао је да је репутација ЕУ на Косову „доведена у питање”.Рак-рана ЕУ: мито и корупција – чак и EULEX-ов покварени сат показује дволичност

Према првим информацијама, најмање 18 лица из редова Еулекса су тренутно под истрагом. Наводи се из ЕУ да ће ове истраге бити брзе и дубоке, те да неће остати ни један камен непрегледан да би се открила правда”.

Има ли неко ко после свега може да верује у ове речи о будућој истрази надлежних из ЕУ? Досадашња искуства о њиховим истрагама злочина и криминала на Космету говоре да су их они заташкавали.

Сада из ЕУ јадикују како „ЕУ губи веродостојност на Балкану”!

Еулекс је код Срба веродостојност и објективност одавно изгубио. Код оних трезвенијих и разумнијих, искусних политичара као што је Марко Јакшић, лидер Срба са севера, Еулекс мисија је од првог дана била под сумњом. Није Јакшић веровао у добре намере Еулекса према Србима. И скепса Јакшића и других лидера Срба са севера, као и ДСС, показала се протеклих година, а посебно ових дана оправданом и тачном.

Коначан учинак Мисије Еулекса није само нула. Мисија на Космету се показала као иделно идеално место функционерима из ЕУ за богаћење, крађу и пљачку.

Овде не треба заборавити ни домаће политичаре као главне кривце за овакву ситуацију и за долазак Еулекса на Косово. Учинак Бориса Тадића, тог провереног незналице, показао се и у овом случају катастрофалан по интересе Србије и србског народа на Косову.