САД не желе да излазе из Договора о ликвидацији ракета

29-06-2017 08:56:11 | | / vostok.rs |


САД не желе да излазе из Договора о ликвидацији ракета средњег и малог домета и надају се његовом очувању, изјавио је специјални помоћник председника САД Кристофер Форд.

„Надамо се да се то (излазак из Договора) неће десити. Чланак ’Политика‘ нас заиста брине, јер се од људи из заједнице за контролу наоружања чује да је боље да сачувамо ограничења које смо преузели на себе и омогућимо Русима да раде све што хоће. Имам утисак да је то у ствари пожељна ситуација и нема разлога за примарно очување Договора, јер ми једноставно можемо да одбијемо да радимо нешто и они (Руси) могу да раде све што пожеле. Ми то не желимо. Желимо да живимо у свету где постоје ограничења која су предвиђена Договором о ликвидацији ракета средњег и малог домета“, саопштио је високи представник америчке администрације.

Он је, притом, нагласио да „постоје реални изазови, ако га једна страна прихвати, друга неће“.

Форд је рекао да се САД „надају да ће се Русија вратити поштовању тачака Договора“.

„Ми смо забринути што није довољно тога урађено како би се (Руси) вратили на место, где би били мотивисани да поштују Договор. Сматрамо да ми не треба да се ограничимо тако што претимо прстом прекршиоцу, већ треба да им дамо повод да Русија другачије посматра инсталирање крстарећих ракета копненог базирања, а ми их можемо вратити поштовању Договора, јер нам се свиђа Договор РСМД“, нагласио је саговорник агенције.