Лавров и Габријел разговарали о међусобним односима држава, Сирији и Украјини

29-06-2017 09:56:38 | | / vostok.rs |


Москва и Берлин могу да изграђују билатералне програме без утицаја политичке ситуације, за то постоје средства, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Имамо довољно позитивних примера сарадње у које смо уложили заједничке напоре. Управо на њиховој основи треба да се формира нови, уједињени, на перспективу фокусирани билатерални програм, који не би зависио од флуктуације политичке ситуације, треба тежити повратку односа у токове стратешког партнерства за добробит наших грађана, Европе и света у целини“, рекао је Лавров говорећи на отварању 14. Конференције партнерских градова Русије и Немачке.

Русија ће непогрешиво развијати односе са Немачком на основу заједничких интереса и равноправности, додао је руски министар.

„Одувек смо се трудили и наставићемо да се трудимо да градимо односе са Немачком на основу једнакости, узимајући у обзир међусобне интересе“, додао је он.

Према његовим речима, очигледно је да „не треба дозволити узајамно отуђење Руса и Немаца, сувише је дугачак и тежак био пут послератног помирења“.

Лавров је навео и да је Москва отворена за сарадњу са међународним партнерима за јачање европске безбедности.

„У тренутној ситуацији у Европи, када односи између наших земаља пролазе кроз, отворено речено, не баш најбоља времена, оваква деполитизована сарадња је важна помоћ у одржавању атмосфере поверења и узајамног разумевања међу народима и државама… Као и раније, ми смо отворени за координацију напора у интересу јачања европске безбедности, за коју наше земље имају већу одговорност“, нагласио је Лавров.

Лавров је најавио почетак нове унакрсне године између Русије и Немачке, што је иницијатива која има за циљ јачање билатералних веза.

Његов немачки колега вицепремијер и министар економије Зигмар Габријел је изјавио да је Берлин уверен да ће и сиријски и украјински конфликт бити решени. Да би се то постигло, мора се искористити „пун потенцијал односа са Русијом“, нагласио је Габријел.

Лавров се сложио са том изјавом и додао да је „важно да се нормализује руско-амерички дијалог“ како би се решили конфликти у Украјини и Сирији.

На питање новинара о могућем сусрету руског председника Владимира Путина и америчког председника Доналда Трампа на маргинама самита Г20, Лавров је рекао да Москва „претпоставља“ да ће такав састанак бити одржан. Међутим, он је рекао да не зна ни за какве планове за одржавање састанка „Нормандијске четворке“ на том самиту.

Говорећи о НАТО-у и његовом присуству у Европи, Лавров је истакао да је повећање војног присуства Пакта очигледно у оним деловима Европе где је постигнут договор против тога.

Русија не види разлику између трајног и привременог распоређивања снага НАТО-а у Европи, нагласио је Лавров. Москва је одавно понудила војним експертима да разговарају о балансу наоружања у Европи, али је НАТО избегавао дијалог, додао је Лавров.

Габријел је истакао да први корак у решавању кризе у источној Украјини мора бити постизање трајног примирја.

Он такође сматра да је Берлин спреман да размотри захтеве Русије о Споразуму о уништавању ракета малог и средњег домета.

Одговарајући новинару који је питао за овонедељне тврдње Беле куће о наводним плановима Дамаска за хемијски напад, Лавров је нагласио да ће Русија реаговати на могуће америчке провокације против сиријске војске „пропорционално и достојанствено“.

Раније ове недеље портпарол Беле куће Шон Спајсер рекао је да су Сједињене Америчке Државе наводно „забележиле потенцијалне припреме за други хемијски напад Асадовог режима“.

Након Спајсерове изјаве, портпаролка Стејт дипартмента Хедер Наверт одбила је да пружи доказе о наводним припремама за хемијски напад сиријских власти, јер је то поверљива информација.

Коментаришући њену изјаву о тајности тих информација, Лавров је рекао да такве тврдње сматра „незанимљивим“.

„Русија и даље настоји да у сиријски Хан Шејхун буде послата мисија Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО)“, рекао је Лавров и додао да се Москва нада да ће ситуација око тог инцидента бити решена.

Москва не искључује да став САД о хемијском инциденту у Сирији или могући даљи инциденти „могу да олакшају екстремистима искоришћавање ситуације за провокације“, истакао је Лавров.

Са своје стране, Габријел је рекао да је важно да се спречи било какво коришћење хемијског оружја у Сирији, без обзира на то ко представља претњу. Он је истакао да је сиријски председник Башар ел Асад претходно показао „вољу да помогне“ у истрази о хемијским инцидентима у Сирији.

Габријел је такође нагласио значај преговора са Асадом како би се разрешио конфликт.


Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут