Два века руске науке у новом дигиталном животу

29-06-2017 04:15:42 | | фото: Скафандер Сокол-КБ-2 је носио космонаут Јуриј Лончаков |

Нови веб-сајт Thngs показује достигнућа руске науке за последњих 200 година и више: атомску бомбу, радиопријемник Попова, прво заштитно одело за космонауте и многе друге изуме из колекције Политехничког музеја у Москви. Сада је све то доступно публици широм света.


Дизајнер и предузетник Дмитриј Девин, оснивач сајта
Thngs, верује да је очување података о материјалном свету кључ за очување самог знања. „Thngs је физичка меморија човечанства, меморија наше прошлости и садашњости“, написао је Девин на свом веб сајту. „Али ствари се кваре, ломе, и временом нестају. Ако сачувамо информацију о њој, сачуваћемо и саму ствар.“

Свиизуми имају своју страницу са описом, фотографским и видео материјалом, текстуалним фајловима којесвако може да попуњава или мења. Девин каже да његов сајт дајемогућност да се дигитално једном материјализује.

Такође говори да је увек маштао да направи нешто значајно, нешто од велике важности, али да уједно буде и забавно и лепо. Његов последњи пројекат „Русија прави сама“ је могућностда се сачува на стотине објекатаиз колекције московског Политехничког музеја, једног од настаријих музеја технологије и науке усвету.

„Радимо на својеврсној Википедији изума већ више од две године“, каже Девин. „Специјализовали смо се на визуелној дигитализацијиза музеје, на то да дамо пуну представу о неком предмету. Ово није наш први пројекат за Политехнички музеј, а пре пар месеци смо 'изложили'експонате
Совјетскогсвемирског програма.

„Руска реч“вампредстављасамо некаод научних достигнућа са сајта Thngs, док читаву колекцију можете наћи
овде.

Прва совјетска атомска бомба, 1949.

Прва совјетска атомска бомба РСД-1  / ThngsПрва совјетска атомска бомба РСД-1 / Thngs

РДС-1 је прва совјетска атомска бомба, дужине 3,7 метара, масе4,6 тона. Бомбу би на потребној деоници њене трајекториједетонираоаутоматски систем.Успешно је испробана29. августа 1949. године.

Телеграф Морзеа, 1897.

Телеграф Морзеа  / ThngsТелеграф Морзеа / Thngs

Електромеханички уређај за преношење порука на даљину помоћу посебног система сигнала - Морзеове азбуке. Као средство за преношење сигнала је коришћена бакарна жица.

Робот Сепуљка, 1962.
Сепуљка  / ThngsСепуљка / Thngs

Робот који „ради“као водич екскурзија по имену Сепуљка је нека врста симболаПолитехничког музеја у Москви. На глави има декоративну решетку попут уста и креће се на точковима. Сепуљка постоји у јединственом примерку. Направио га је конструктор Михаил Александров 1962. године, а назван је у част пољског писца Станислава Лема и његових „објеката непознатог порекла“који се срећу у књизи „Четрнаестопутовање“.

Скафандер „Сокол“,1900 – 2000
Скафандер „Сокол“ / ThngsСкафандер „Сокол“ / Thngs

Космичко одело је имало задатак да заштити космонауте од дубоког вакуума, соларне радијације, дехерметизације свемирског брода. „Сокол“ није намењен за излазак у отворени космос, али може да поднесете услове.

Викторија Завјалова
,
Руска реч