Књижевно вече на ћуприји: Предложио бих, законом озваничио, да свака кућа у којој се рађају деца мора да купи књиге

30-06-2017 11:34:44 | | Фото: Милош Цветковић / Искра/ vostok.rs |


На вишеградској ћупријиу оквиру манифестације „Вишеградска стаза“ одржано је књижевно вече на којем су своје стихове говорили песници из Републике Српске и Србије.

Песник Љубивоје Ршумовић рекао је да је увек лепо искуство бити са колегама на овако лепом и инспиративном мјесту.

„Оно чиме се деца фасцинирају у најранијем детињству јесу књиге и та фасцинација остаје до краја живота. Предложио бих, али и законом озваничио, да свака кућа у којој се рађају деца мора да купи књиге, а ако нема зато новца да држава купи књиге“, додао је Ршумовић.

Он је додао да ће деца читати књиге ако се буду играла са њима у најранијем детињству.

Песникиња Мирјана Булатовић рекла је да је ова манифестација велика борба за културу, очување, опстанак у којој радо учествују.

„Сви предели који су доживели критично доба, схватили су да је култура питање опстанка и питање самоодржања“, додала је Булатовићева.

Професор србског језика и књижевности Дијана Инђић Милошевић рекла је да је свим књижевницима заједничко то да исказују своје мисли и осећања, жеље и наде писаном речју.

„На ‘Вишеградску стазу’ закорачили су велики песници Љубивоје Ршумовић, Мирјана Булатовић, Дејан Алексић, Моша Одаловић, Миленко Јевђевић, као и пјесници из Вишеграда Драгица Грбић и Петроније Шимшић“, додала је Милошевићева.

Он је истакла да „Вишеградска стаза“ доприноси културном развоју града. „Ово су сјајни дани у нашем граду који окупљају културне раднике из различитих крајева света“, рекла је Милошевићева.

Искра