Чомски за РТ: САД јуре према понору, док свет покушава да се спаси

02-07-2017 09:33:14 | | / vostok.rs |


Извор: Восток, РТ

Минимална зарада требало би да буде 20 долара на сат, „неолиберализам је тиранија“, а Републиканска партија „посвећена је уништавању људског живота“, каже реномирани академик и активиста Ноам Чомски у интервјуу за РТ.

„Крећемо се према понору, анајгори понор према којем се крећемо је због тржишних система“, рекао је лингвиста ифилозоф уинтервјуу водитељу Крису Хеџису наУниверзитету уМичигену где Чомски (88) наставља даради као професор емеритус.
Хеџис, који је такође професор, и Чомски пратили су историју примењеног неолиберализма од краја седамдесетих година прошлог века, левичаре и десничаре, до садашњег доба Доналда Трампа.

„Неолиберални помак променио је одлуке са јавне сцене на тржиште“, сматра Чомски чија је књига на ту тему, „Реквијем за амерички сан“, објављена почетком године. „Идеологија која тврди да повећава слободу, уствари повећава тиранију."



Стављање интереса капитала - посебно транснационалних корпорација и финансијских институција изнад народа је створило „демократско смањење“ и „стагнацију или смањење плата за већину“, каже Чомски, који се залаже за бољу расподелу плата и који себе назива социјалистом.

„Неолиберализам поставља раднике у свету као конкуренцију једне другима, али дозвољава слободу капитала, односно висок степен заштите капитала. На пример, права интелектуалне својине представљају огроман порез на становништво“, наводи Чомски, који наглашава „Мајкрософтово“ држање технолошких патената и „Еплове“ малверзације за избегавање пореза као средство за пљачкање обичних људи.

Чомски, који је коаутор истакнуте медијске студије из 1992. године „Производња пристанка“, тврди да су те промене уведене „индоктринацијом“ са маргинализованим противницима и чак одбачене као „антиамеричке“.

„Осим Сједињених Америчких Држава, не знам ни једну другу нетоталитарну, неауторитарну земљу у којој овај концепт уопште постоји. То је врло упечатљив концепт. Ако сте критични према политици - ви сте антиамериканац“, рекао је Чомски.

Чомски, који је стекао академску славу због своје универзалне граматичке теорије, сада је претежно забринут због климатских промена, а посебно због недавног повлачења САД из Париског споразума, који је бивши амерички председник Барак Обама потписао 2015. године.

„Положај дивљег крила америчког капитализма, Републиканске партије, заиста је упечатљив, они стварно јуре ка пропасти. Да ли је икада постојала организација у историји која се посветила уништавању људских живота?“, пита се Чомски, који стално критикује Трампа.

„САД јуре према понору, док свет покушава нешто да учини.“