Ђинпинг по трећи пут ове године долази на састанак с Путином како би потписали међудржавне уговоре

03-07-2017 09:09:47 | | / vostok.rs |


Извор:
Восток, РТ

Кинески лидер долази у Москву на оно што је руски председник описао као "велики догађај у билатералним односима." То ће бити трећи сусрет два лидера ове године, а очекује се да овај пут буде потписан уговор у вредности од 10 милијарди долара.

Кинески председник Си Ђинпинг ће стићи у Русију данас, у дводневну посету на путу за Немачку, где ће бити одржан самит Г20 ове недеље.

Уочи посете, кинески лидер је дао интервју руској новинској агенцији ТАСС, у којој је посебно фокусирао питања везана за размештање ПРО система САД "Тхад" у Јужној Кореји.

Ђинпинг је критиковао тај потез као "нарушавање стратешке равнотеже у региону" и као претљу по безбедносне интересе свих земаља у региону, укључујући и Русију и Кину. Он је такође поновио да Пекинг позива Вашингтон и Сеул да одустану од одлуке да се распореди ПРО систем "Тхад" на Корејском полуострву.

Пре мање од месец дана, Путин и Ђинпинг су се састали у главном граду Казахстана, Астани, на маргинама самита Шангајске организација за сарадњу. У то време, Путин је означио предстојећи састанак у Москви као "велики догађај у билатералним односима", уз напомену да ће имати "значајан" утицај на билатералне везе.

"По традицији, користимо сваку прилику да разговара о билатералним односима и међународној агенди", рекао је руски председник.

Кинески лидер је приметио да "сваки нови сусрет доноси нове могућности за размену мишљења", додајући да "бројни састанци на различитим локацијама указују на висок ниво билатералних односа" између Москве и Пекинга.

Пре састанка у Астани 8. јуна, Ђинпинг је угостио Путина у Пекингу током високом Форума "Један појас, један пут" који је окупио више десетина шефова држава у мају како би разговарали о међународној сарадњи.

Током Ђинпингове посете Москви, која је заказана за 3. и 4. јул, Русија и Кина ће потписати неколико уговора у укупној вредности од 10 милијарди долара, као и више од десетак међудржавних споразума о сарадњи у разним областима, саопштио је ТАСС, позивајући се на помоћника министра спољних послова Кине.