Рјабков: Русија представила план решавања кризе на Корејском полуострву

03-07-2017 12:47:21 | | фото: РИА Новости/Михаил Воскресенский/ vostok.rs |


Земљама заинтересованим за смиривање напетости на Корејском полуострву, Русија је представила свој план деловања који предвиђа одустајање од даље ескалације и постепено ублажавање тензија, навео је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

„Ми имамо одређене идеје у виду конкретног плана које смо саопштили учесницима овог процеса. Ми предлажемо САД да прекину са логиком ескалација када на меру једне стране следи контрамера која појачава, како се претпоставља, притисак на супротну страну. На крају се ствара спирала притисака из које је јако тешко изаћи. Због тога је јако тешко замрзнути ситуацију, постићи неки статус кво, а даље се кретати по методологији етапног смањења напетости и повећања динамике у трагању за политичким решењима“, изјавио је Рјабков.

Према његовим речима, Москва позива САД да се „прикључе овом послу“, иако разуме да је тешко прекинути дугогодишњу кампању демонизације Северне Кореје.

„Међутим, то је пут без алтернативе. Притисак на крају може да експлодира у сукоб. То би била катастрофа за тако значајан регион“, додао је заменик министра.