Макрон најавио укидање ванредног стања

03-07-2017 09:40:54 | | фото: REUTERS/Thibault Camus/Pool/ vostok.rs |


Француски председник Емануел Макрон најавио је да ће „ове јесени“ укинути ванредно стање у тој земљи уведено након џихадистичких напада у Паризу у новембру 2015, у којима је убијено 130 људи, преноси АФП.

„Ове јесени укидањем ванредног стања вратићу поново слободе француском народу, зато што су ове слободе предуслов постојања снажне демократије“, рекао је Макрон у обраћању посланицима оба дома француског Парламента у Версајској палати.

„Желим да све дубоке реформе, које су озбиљно потребне нашим институцијама, буду готове у року од годину дана. Ове реформе ће ићи у Парламент, али, уколико буде потребно, даћу их на изјашњавање бирачима путем референдума“, поручио је Макрон.

„До сада смо били на погрешном колосеку. Више смо волели правила од иницијатива“, рекао је Макрон обраћајући се посланицима у Версајској палати, преноси АФП.

Он је предложио да се број посланика оба дома смањи за трећину, што је предлагао и у предизборној кампањи, уз образложење да би то позитивно утицало на општи квалитет рада Парламента.