Почеле друге «Његошеве међународне вечери поезије»

10-11-2014 02:21:06 | | СРНА/ mojenovosti.com |

Културна манифестација «Његошеве међународне вечери поезије» почела је синоћ у крипти храма Христовог васкрсења у Подгорици.

Ова друга по реду манифестација одржава се у организацији Удружења издавача и књижара Црне Горе, а под покровитељством Митрополије црногорско-приморске.

Његово преосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије истакао је вечерас, отварајући манифестацију, да је Петар Други Петровић припадао плејади од три највећа православна-словенска писца, заједно са Александром Пушкином и Михаилом Љермонтовим.

"Међу њима тројицом, Његош заузима посебно мјесто. Он спада међу најзначајније и најдубље пјеснике. Његош има дар пјесника и зналац је језика, као и људске судбине и анализе људске судбине", рекао је митрополит Амфилохије.

Он је истакао да је Његош, осим тога што је велики пјесник, и велики богослов.

"Он је дубље гледао, али и скривао оно што је најдубље знање и виђење човјека и свијета. Његош је многодимензионалан и тешко је спознати све димензије његовог пјесништва", додао је Амфилохије.

Амфилохије је рекао да се боји да "данашња званична Црна Гора није Његошева, ни у језику, ни у духовности".

"Никада Црна Гора није била тако дубоко антињегошевска него што је то данас. Она данас не слави Његоша, него га скрнави и њега и његово дјело", додао је Амфилохије.

На вечерашњој манифестацији стихове су говорили пјесници из Русије, Италије, Француске, Словеније, Бугарске, Румуније, Србије, Републике Српске, Црне Горе.

Међу њима су били Гојко Ђого, Ранко Јововић, Милица Краљ, Радован М. Караџић.

"Његошеве међународне вечери поезије" биће настављене сутра увече у дворани "Парк" у Херцег Новом.

На овој манифестацији најављено је учешће више од 30 пјесника који су своје стихове говорили и вечерас у Подгорици.