Емил Влајки: Хитно конституисати Народну скупштину РС

10-11-2014 03:07:34 | | СРНА/ mojenovosti.com |

Потпредсједник Републике Српске Емил Влајки предлаже хитно конституисање Народне скупштине Српске, на којој ће основна тачка дневног реда бити очување Дејтона и јачање самосталности Републике.

Влајки у данашњем саопштењу наводи да "све изгледа да у овом тренутку међународна заједница различитим средствима ужурбано настоји да унутар србског политичког корпуса осигура квалификовану већину за рушење Дејтона кроз припремљене уставне реформе које ће Српску свести на административну једницу".

Он сматра да су циљеви "обојених револуција" постигнути избором србског члана Предсједништва БиХ, који ће проводити реформе с циљем стварања централизоване БиХ и формирањем пробошњачке власти на нивоу БиХ.

"Основни циљ `револуције` био је инсталирање у Предсједништво таквог србског члана који ће провести, заједно са друга два члана, неопходне уставне реформе које ће довести, када то буде захтијевано од Запада, до стварања централизоване БиХ под управом Бошњака умјерене муслиманске оријентације на принципу један човјек - један глас", навео је Влајки.

Он је додао да је други циљ био навођење опозиције у Републици Србској да заједно са Бошњацима на нивоу БиХ направе западну, пробошњачку власт, а што се, како је навео, у овом часу догађа.

"У овом контексту, за Запад, ентитети и Дејтон, па ни сам предсједник Републике Српске, немају више никаквог значења, што је јасно изражено у писму намјере двојице министара спољних послова Велике Британије и Њемачке од прије неколико дана", истакао је Влајки.