Вулин Чепурину: Наши односи не могу да буду условљени ничим, осим нашим међусобним интересима

04-07-2017 03:47:56 | | фото: Министарство одбране Србије/ vostok.rs |


Министар одбране Александар Вулин састао се данас с амбасадором Руске Федерације Александром Чепурином.

Током разговора, на коме је Вулин по први пут био домаћин у својству министра одбране Републике Србије, исказано је обострано задовољство због постигнутог континуитета у развоју сарадње у области одбране и уверење да ће се и у наредном периоду наставити јачање билатералне војне сарадње, пренело је Министарство одббране Србије.



Министар Вулин је рекао да у врло комплексним међународним односима и осетљивом регионалном окружењу Србија и Русија брижљиво штите посебне односе дефинисане Декларацијом о стратешком партнерству и нагласио да ће учинити све да ти односи у области одбране буду што интензивнији, на добробит наших народа и војски.

Вулин је захвалио на помоћи коју Русија пружа Србији у борби за очување територијалног интегритета и суверенитета на простору Косова и Метохије, али и на подршци нашим напорима да остваримо пуноправно чланство у ЕУ као спољно-политички приоритет, уз избалансиране односе са партнерима на Истоку и на Западу.

- Влада Републике Србије ће наставити да спроводи политику преседника Републике Александра Вучића и неће уводити санкције Руској Федерацији, јер наши односи нису претња никоме, баш као што наш пут ка ЕУ ни на који начин неће ослабити постојеће везе и односе Србије и Русије. Пут ка ЕУ и посебни односи са Руском Федерацијом нису супротстављени нити се искључују, наши односи не могу да буду условљени ничим осим нашим међусобним интересима, рекао је Вулин и истакао посвећеност војној неутралности.



Током разговора размотрене су и остале војно-политичке теме, значајне за обе стране, а било је речи и о проблему мигрантске кризе, као и борби против тероризма и других безбедносних изазова, те је закључено да догађаји из протеклог периода указују да се свет једино заједничким снагама може супротставити тероризму и осталим безбедносним претњама које не познају границе.

Амбасадор Чепурин уручио је министру Вулину позив министра одбране Руске Федерације Сергеја Шојгуа да присуствује Међународним војним играма које се одржавају у Московској области.

Подсетимо данас је премијер Србије Ана Брнабић саопштила да у случају ако Србија буде присиљена да бира између ЕУ и Србије, изабрати ЕУ.