Лаврентијев: Усвајање одлуке зонама деескалације у Сирији зависи од Идлиба

05-07-2017 10:06:44 | | © Sputnik / Болат Шайхинов/ vostok.rs |


У случају да на сиријским преговорима у Астани буде постигнута сагласност о увођењу зона деескалације у Сирији, њихова контрола би могла да почне већ за неколико седмица, изјавио је шеф делегације Русије на преговорима Александар Лаврентијев.

Како је рекао, толико је времена неопходно како би се распоредиле војне снаге које би спроводиле контролу зона без сукоба.

Поред тога, договорено је и да у тампон зонама, које раздвајају зоне деескалације, буде распоређена руска војна полиција.

Према његовим речима, усвајање те одлуке у највећој мери зависи од решавања проблема Идлиба, односно јужне зоне деескалације.

„Радићемо и вечерас до касно, као и сутра цео дан како бисмо нашли адекватно решење за тај проблем“, додао је Лаврентијев.

Главна тема пете рунде преговора у Астани је успостављање граница зона деескалације у Сирији и контроле у тим областима.

Поред представника Русије, у преговорима учествују и делегације Турске, Ирана и УН, док разговорима у улози посматрача присуствују званичници САД и Јордана.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут