Русија улаже у информационе технологије

05-07-2017 05:48:16 | | фото: © РИА Новости / Сергей Гунеев/ vostok.rs |


Власти ће 2017. године потрошити 200 милијарди рубаља за информационе технологије, рекао је председник Русије Владимир Путин на састанку Савета за стратешки развој и приоритетне пројекте.

„Ове године ће само савезни и регионални органи власти потрошити на информационе технологије скоро 200 милијарди рубаља (2.947.426 евра). Молим вас да предложите конкретна решења за побољшање ефикасности употребе овог новца, тих средстава“, рекао је Путин.

„Дигитална економија није посебна грана, то је начин живота, нови оквир за развој система државне управе, економије, бизниса, социјалне сфере, читавог друштва“, рекао је руски председник. „Формирање дигиталне економије је питање националне безбедности и независности Русије, конкуренције домаћих компанија“.

Председник је истакао да је Москва ушла међу лидере у коришћењу дигиталних технологија у градској средини. „Наш главни град Москва један је од светских лидера у коришћењу дигиталних технологија у савременој градској инфраструктури и превазилази такве велике градове као што су Торонто, Токио, Хонгконг, Барселона и Сиднеј“, рекао је шеф руске државе.

Путин је упоредио задатак развоја дигиталне економије Русије са електрификацијом земље у XX веку. Према његовим речима, развој дигиталне економије је пројекат без преседана по свом обиму и утицају.

„Он заиста може да се пореди са трансформацијама које су у различитим историјским периодима омогућиле Русији да учини озбиљне кораке напред, ојача своју позицију у свету. Међу њима су изградња железничких пруга крајем XIX века, или електрификација земље у првој половини XX века“, навео је Путин.