РТ: Дигитална слобода не би требало да значи некажњивост

06-07-2017 07:58:56 | | фото: © Sergei Karpukhin / Reuters/ vostok.rs |

Путин позива на стварање универзалних норми сајберпростора


Председник Владимир Путин похвалио је притисак Г20 против сајбер криминала и позвао лидере великих привреда да израде међународне норме и прописе, под покровитељством УН-а, који неће угрозити грађанске слободе.

Самит Г-20 земаља највеће економије који се одржава у Хамбургу покушаће направити заједничке координиранисане напоре ради за решавања сајбер-напада у глобалном банкарском систему.

Прекогранична сарадња у суочавању са све већим ризиком од сајбер напада стављена је на дневни ред групе Г20 од стране министара финансија угледних земаља на пролеће, након што је прошле године Централна банка Бангладеша имала штету од од 81 милион долара од сајбер напада.

Путин је поздравио потез Г20 у борби против сајбер криминала, све док то не нарушава грађанске слободе.

"Сматрамо да је веома важно заштитити људска права у информационом простору. Истовремено, слободу у дигиталној сфери, баш као и у било којој другој, никако не би требало заменити дозвољеношћу и некажњивошћу. То доводи до подстицаја сајбер-криминалце, хакерске групе и све оне који угрожавају приватност појединаца или суверенитет држава користећи најсавременије технологије ", рекао је Путин.

Сајбер напади су се интензивирали широм света последњих месеци. Само прошле недеље, Украјина је погођена великим нападима усмереним на владу, банке и посао у земљи, као и на главне аеродромиме. Касније се вирус ширио, оштећујући рачунарске системе широм планете. Специјалисти за сајбер криминал кажу да је напад био исти вирус који је утицао на руску нафтну компанију Росњефт и низ других европских компанија.