Прети нестајање 33 европска језика

11-11-2014 02:02:32 | | / mojenovosti.com |

За 33 европска језика прети озбиљна опасност да нестану, од којих 13 већ ишчезаају, пише британски Индипедент (Indepedent ).

Лист се позива на податке Међународног туристичког информативног портала Guero који је на основу информације УНЕСКА објавио два списка европскх језика квалификованих као „ишчезавајући” и „налазе се у опасности“.

На листи „ ишчезавајуићих“ се налазе језици којима говоре само поједини представници најстаријег покољења док их њихова деца ништа не разумеју.

Списком језика „који се налазе у опасности“ обухваћени су они језици којима говоре млађи људи, али само узгред и ретко.

Нови вид туризма - лингвистички

Портал Gouero представља нови вид туризма -лингвистички. Циљ му је да привуче пажњу на језике који ишчезавају и да економски подржи регионе у којима се њима још говори.

Готшејски дијалкат немачког језика у Кочевљу, Словенија, најугроженији

У најтежем положају на списку језика којима прети опанснот да ишчезну је готшејски дијалекет немачког језика којим говори недовољно изучена етничка група готшејских Немаца која живи у граду Кочевљу, у Словенији.

Број становника који су сачували овај језик у свакодневној употреби није познат.

Галицијским дијалектом говори само 6 људи

Само 6 људи говори данас галицијским дијалектом кармаског језика који је некад био распрострањен на западу Украјине.

Водски језик коростин само 20 људи

Остало је само 20 носилаца водског језика којим су говрили припдници малобројне националне мањине Вода, настањених у Кингисепском рејону Лењинградске области у Русији.

Озбиљна опасност од нестајања прети такође и килдинском самском језику којим се говори уцентралном делу полустрва Кола. Према подацима УНЕСКА, овоим језиком говори 787 становника.

На оба списка је укупно и 8 језика народности које живе у Француској, затим 4 из Велике Британије, из Шведске, а на та два списка су и језици етничких мањина из Хрватске, Бугарске, Италије, Грчке, Немачке, Финске, Норвешке и Летоније .

Бранко Ракочевић