Вашингтон у потпуности подржава Мински споразум

06-07-2017 09:12:05 | | фото: Globallookpress/Википедия/ vostok.rs |


Државни секретар САД Рекс Тилерсон током посете Кијеву 9. јула представиће украјинском председнику Петру Порошенку своје виђење конфликта на истоку Украјине и рекао да ће покушати да сакупи што више информација по том питању, саопштио је новинарима високи чиновник Стејт департмента.

Представник америчког спољнополитичког ресора је рекао да Вашингтон у потпуности подржава Мински споразум и да не види алтернативу.

„Државни секретар је говорио да за сада не постоји боља варијанта на коју ће пристати Русија и Украјина. ’Минск‘ је то што имамо и ми га у потпуности подржавамо. Међутим, он не искључује друге опције, ако се покаже да постоји могућност да се циљ постигне на бољи начин који ће прихватити Украјина и Русија“, објаснио је он.

Чиновник је саопштио да Вашингтон разматра варијанте подршке „Нормандијској четворки“ и Минском споразуму.

Представник Стејт департмента је саопштио новинарима да државни секретар Рекс Тилерсон проучава могућности како Вашингтон може да пружи подршку Минском споразуму.

„Сви учесници нормандијског формата, Немачка, Француска, Украјина и Русија, очекују да буде именован амерички колега са којим би они могли да раде. Не у оквиру ’Нормандијске четворке‘, већ као подршка том формату када се буде разговарало о реализацији Минског споразума“, казао је чиновник.

Према речима чиновника, Тилерсон намерава да разговара са Порошенком о „свестраној помоћи“ САД суверенитету и територијалном интегритету Украјине. Дипломата је нагласио да САД немају намеру да испоручују Кијеву оружје.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут