Захарова: Територија провинције Алеп очишћена од терориста

06-07-2017 12:16:14 | | Фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Према информацијама које поседује Министарство спољних послова Русије, терористи у Сирији планирају да изведу хемијске провокације како би оправдали америчке нападе на владине снаге, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на редовној конференцији за медије.

Русија сматра да терористи у Сирији планирају да изведу хемијске нападе како би оправдали америчке ваздушне нападе на сиријску војску, рекла је Захарова.

„Према доступним подацима, сиријске терористичке групе планирају да изведу провокативне акције са употребом отровних хемијских гасова како би оправдале америчке нападе на положаје сиријских владиних снага“, истакла је Захарова.

Припадници ДАЕШ-а преместили су хемијске лабораторије и специјалну опрему за стварање хемијских бомби из Раке у Дејр ел Зор, открила је Захарова.

Москва ће наставити да се залаже за темељну истрагу о инциденту у сиријском граду Хан Шејхуну, као и о другим „хемијским“ провокацијама против власти у земљи, изјавила је.

„Наставићемо да доследно следимо са професионалног аспекта најригорознију и у политичком смислу најнепристраснију истрагу о хемијском инциденту у Хан Шејхуну и другим хемијским провокацијама против легитимних сиријских власти“, истакла је она.

У оквиру редовног брифинга, Захарова је изјавила да је сиријска провинција Алеп потпуно очишћена од милитаната терористичке организације ДАЕШ.

„Сиријске снаге су током успешне операције у области трасе Итрија–Расафа, источно од насеља Ханасера, прво потпуно блокирале терористе ДАЕШ-а, а затим очистиле Ханасер, потиснувши терористе ка отвореној пустињи уз нападе Ваздушно-космичких снага Русије и авијације Сирије. Територија провинције Алеп очишћена је од ДАЕШ-а. Ослобођено је око 1.500 квадратних километара територије“, додала је Захарова.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут