РТ: Аустралија ће укључити САД-у у рату против Северне Кореје ако...

06-07-2017 05:36:10 | | фото: © KCNA / Reuters/ vostok.rs |


Извор:
Восток, РТ

Аустралијски заменик премијера је саопштио да ће се придружити војној акцији против Северне Кореје ако Пјонгјанг испали бојеву или нуклеарну главу на САД.

Он такође има "разумевања" за позиве да се уведу трговинске санкције против оних који послују са Северном Корејом.


"Нико не би смео да оде тако предалеко у тестирању одлучности Сједињених Америчких Држава", рекао је заменик премијера Барнаби Џојс.

"Ако Северна Кореја испали бојеву главу на САД, онда након тога наступа АНЗУС савез", додао је он, мислећи на Аустралију, Нови Зеланд, и САД и њихов уговор о безбедности.

На питање какве акције могу бити предузете, Џојс је одговорио питањем: "Шта би ви желели?"

"Ако неко испали нуклеарну бојеву главу на државу, шта мислите да се даље дешава?"

Раније у четвртак, Џојс је рекао да Аустралија има "симпатије" према идеји о прекиду трговине са земљама које послују са Пјонгјангом.

"Ако људи желе да помажу и подстичу Северну Кореју, очигледно, не можемо да их подржавамо", рекао је он, додајући да би Кина као највећи аустралијскитрговински партнер била "кључна" која би била погођена овим мерама због интензивирања ситуације са Северном Корејом.

САД су у више наврата позвале Кину да изврши притисак на Северну Кореју као њеног јединог економског партнера. Међутим, у среду је амерички председник Доналд Трамп саопштио да "изгледа можемо рећи да се то неће десити".

"Трговина између Кине и Северне Кореје у првом кварталу порасла је за скоро 40%. Толико о Кини која ради са нама - али морали смо да покушамо", написао је Трамп.

Тензије између Пјонгјанга и Вашингтона су порасле након што је Трамп ступио на дужност председника, те је у више наврата обећао да ће ставити тачку на нуклеарни и балистички програм Северне Кореје.

Те претње је поновио у четвртак, уз обећање да ће се Пјонгјанг суочити са последицама због свог недавног лансирања балистичких ракета, рекавши да је то "веома, веома лоше понашање."

На примедбе Трампа дошао је и одговор од Пјонгјанга. Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун је саопштио да ће бити још "малих и великих пактића за америчке империјалисте и копилади".