Гутереш: Нису успели преговори о уједињењу Кипра

07-07-2017 08:55:45 | | / vostok.rs |


Преговори о поновном уједињењу Кипра нису успели, рекао је генерални секретар УН Антонио Гутереш.

Та изјава стиже после закључења најновије рунде преговора о поновном уједињењу острва који су се водили под покровитељством УН у Швајцарској и завршили без успеха рано јутрос.

„Нажалост, није било могуће постићи договор и конференција је затворена без могућности доношења решења за овај драматично дугорочан проблем“, рекао је Гутереш.

„Конференција је затворена. То не значи да друге иницијативе не могу да буду покренуте за решавање кипарског проблема“, рекао је Гутереш.

Портпарол кипарске владе Никос Христодулидес се сложио с тим ставом и рекао да пропали преговори не значе „крај мировних напора“.

„Постојећа, неприхватљива ситуација не може бити кипарска будућности и председник ће удвостручити своје напоре“, рекао је Христодулос.

Уз посредовање УН од 28. јуна у алпском одмаралишту Кран-Монтана преговарали су председник Кипра Никос Анастасијадис и лидери кипарских Турака Мустафа Акинџи, представници Европске уније и држава-гаранта независности Кипра: Грчке, Турске и Велике Британије, чији је Кипар био колонија до проглашења независности 1960.

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу рекао је да су преговори неуспели због инсистирања кипарских Грка да Анкара повуче своје трупе са острва и да се укину права војне интервенције дата државама-гаранторима.

Христсодулос је за неуспех окривио турску „опсесију“ да има своје трупе на Кипру и право да војно интервенише. Он је рекао да турски ставови о кључним питањима одступају од УН оквира и такви су да не могу бити прихваћени ни под каквим условима.

Кипар је због међунационалних сукоба подељен "Зеленом линијом“ раздвајања коју су уз војне мере УН поставиле 1964, а територију острва северно од те линије је 1974. окупирала турска војска која ту од тада држи 35.000 војника с породицама и многобројне турске колонисте.