Комић: Знање - Стратешки ресурс

12-11-2014 02:58:46 | | СРНА/ mojenovosti.com |

Знање је један од стратешких ресурса, који се за разлику од материјалних, не троши, већ временом увећава, представљајући трајни извор рјешења за различите изазове у друштву, поручио је министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић на отварању Фестивала науке у Бањалуци.

Он је нагласио да је је циљ скупа да се јавности покаже све ново у науци и да се грађани, посебно млади, заинтересују за бављење науком, али и да се да доприност научном развоју.

"Увјерен сам да је развој науке једини услов нашег опстанка", рекао је Комић и позвао грађане, посебно студенте и ученике да дођу на овогодишњи Фестивал науке.

Посјетиоци дводневног Фестивала, који се одржава у Дому омладине у Бањалуци од 10.00 до 18.00 часова, моћи ће да виде демонстрације научних екперимената, презентације достигнућа из научних области, занимљивости из свијета науке и иновација, као и низ других интересантних садржаја које ће представити 15 излагача са 50 експоната.

Током Фестивала науке за ученике основних школа, као и малишане из предшколских установа, биће организоване и двије радионице, те посјете планетаријуму.

Представник Центра за промоцију науке из Београда Ана Брајовић рекла је да ће у планетаријуму током два дана фестивала бити организовано десет пројекција на којима ће 500 ученика бањалучких основних школа моћу да виде тренутни изглед неба и скоро сва тијела у свемиру.

Она је нагласила да међу ученицима влада велико интересовање за ове пројекције. Према њеним ријечима, постоји све већа заинтересованост за бављење науком и све оно што ради Центар за промоцију науке у Србији.

Посјетиоци ће бити у прилици, између осталог, да виде и квадрикоптер, инструмент за аутоматско мјерење висине дрвећа, фоторобот, свијет микроорганизама, вјештачки снијег, Теслин трансформатор, могућности употребе паметних телефона у медицини, изложбу роботике и многе друге занимљивости.

Представник Природно-математичког факултета Универзитета у Бањалуци Мирела Бера рекла је да је посјетиоцима Фестивала увијек интересантно да виде експерименте, те да се на основу те заинтересованости, али и знања и свакодневне праксе коју студенти показују на Факултету може рећи да наука на овим просторима има будућност.

Осим представника Центра за промоцију науке из Београда и Природно- математичког факултета Универзитета у Бањалуци на Фестивалу учествују представници Архитектонско-грађевинског, Медицинског факултета, као и Високе школе унутрашњих послова, Технолошког, Електротехничког, Шумарског и Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци.

Са Универзитета у Источном Сарајеву на Фестивалу учествују представници Технолошког факултета из Зворника. На Фестивалу ће бити присутни ученици и професори Гимназије Бањалука, те представници "Дунав нета" из Новог Сада.

Након два сајамска дана, у петак, 14. новембра, биће одржана свечана академија на којој ће бити додијељене награде за најбољи научни часопис и књигу, најбољу научноистраживачку институцију и најбоље младе истраживаче.

Улаз на сајам је бесплатан.