САД: Споразум о примирју у југозападном делу Сирије први корак ка свеобухватнијем споразуму

08-07-2017 09:29:51 | | фото: Alex Wong / Getty Images/ vostok.rs |


Споразум о примирју у југозападном делу Сирије јесте први корак ка свеобухватнијем споразуму о прекиду ватре у земљи, рекао је портпарол Стејт департмента новинарима.

„Сспоразум о примирју је важан корак, али то је први корак за свеобухватнији и поузданији споразум о прекиду ватре и деескалацији сукоба у југозападном делу Сирије. Ово је дефинитивно свеобухватнији приступ од претходних покушаја успостављања примирја у Сирији“, истакао је он.

Смисао примирја у Сирији је у прекиду насиља, а не у давању предности једној од страна, рекао је новинарима високи представник америчког Стејт департмента.

Током телефонског брифинга новинари су га питали за мишљење о томе да „уколико сиријски председник Башар ел Асад себе сматра легитимним лидером земље, због чега је пристао на примирје што би могло да доведе до јачања опозиције“.

Дипломата је одговорио да би радије „оставио Асада да говори о сопственој мотивацији“.

„Смисао примирја није да се некоме д предност, већ престанак насиља и стварање основе за политичке разговоре о елиминацији сукоба“, рекао је он.

Према речима америчког дипломате, један од важних елемената постигнутог договора је то што су Русија и Сједињене Америчке Државе „успеле да постигну договор о карти линија додира“ сукобљених страна на југозападу Сирије.

Он је истакао да ће стране морати да се предузму додатне мере у циљу јачања примирја. „Ови кораци укључиваће додатно распоређивање посматрача у региону“, рекао је дипломата.

Конкретни детаљи мониторинга режима примирја биће разрађени у наредних неколико дана, додао је он.

Говорећи о договору са Русијом, званичник је навео да САД сматрају да Русија озбиљно намерава да реализује споразум о прекиду ватре у југозападном делу Сирије.

„Почели смо разговоре са њима (Русијом) пре неколико месеци. Схватамо да они желе да озбиљно примењују овај споразум“, рекао је амерички дипломата.

Високи званичник рекао је и да споразум о примирју у југозападној Сирији није везан за астански процес.

„Астана је одвојен процес, напори који су данас објављени део су преговора Русије и Јордана и нису били део астанског процеса у којем су САД посматрач, а не учесник“, истакао је он.

Говорећи о терористима у Сирији, представник Стејт департмента рекао је да САД не искључују могућност да ће терористичке групе покушавати да прекрше споразум о деескалацији на југозападу Сирије.

„Не искључујемо могућност да ће екстремистичке групе под контролом Ал Каиде или ДАЕШ-а покушати да покваре овај споразум“, нагласио је он.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров потврдио је јуче да су Русија и САД спремне да прогласе прекид ватре у југозападној Сирији почевши од 9. јула.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут