Земан: Србија се треба супротставити уцењивачима јер ће бити све већи захтеви

09-07-2017 09:48:48 | | / vostok.rs |


Када погледате историју Европе био је то у ствари непрекидни рат са муслиманима. Управо је то Србија доживела на сопственој кожи, између осталог и на Косову Пољу — тврди председник Чешке Милош Земан, говорећи о мигрантском притиску на Европу.

Председник Чешке Милоше Земан уверен је да је долазак миграната у Европу организован и сматра да Европи прети нови избеглички талас са Блиског истока и из Африке.

„Говори се о томе да је у Африци за миграцију у Европу већ припремљено минимално неколико милиона људи. Због тога што је реч највећим делом о муслиманима, чија је култура неспојива са европском, не верујем да је могућа њихова асимилација“, рекао је Земан за „
Новости“.

Када погледате историју Европе био је то у ствари непрекидни рат са муслиманима. Управо је то Србија доживела на сопственој кожи, између осталог и на Косову Пољу — тврди Земан, говорећи о мигрантском притиску на Европу.

На констатацију новинара да је ЕУ стално притискала и уцењивала Србију по питању Косова и Републике Српске и на питање како би Чешка реаговала да је била изложена таквим уценама, Земан каже:

„Сваком уцењивачу треба се супротставити одмах на почетку. Јер ако устукнете пред уцењивачем, нећете га примирити већ ће имати све веће и веће захтеве.“

Упитан о односу према Русији, чешки председник каже да је он одређен тиме што је Русија значајан трговински партнер Чешке Републике.

„А мој интерес је да подржим економску дипломатију и да имам добре односе са свим — понављам — свим значајним земљама, Шар де Гол је то називао стратегијом свих азимута“, рекао је он.

На подсећање да је био једини председник у Европи који је пре америчких избора подржао Доналда Трампа и на питање како сада оцењује његову политику, Земан каже:

„Наравно да ћу још сачекати са оценама, али за сада се чини да ради оно што је бирачима обећао пре избора“, рекао је он.

Земан сматра и да су све обојене револуције — од оних у арапском свету, до оних на пример у Грузији и Украјини, завршене потпуним неуспехом.

Он је још рекао и да је нови „Пут свиле“ највећи инфраструктурни пројекат у модерној историји и процењује се да ће вредност те инвестиције бити 12 пута већа од средстава уложених у „Маршалов план“, што говори о значају те инвестиције.

Земан додаје да Чешка и Србија имају добре односе са Кином и да се по томе разликују од од неких других земаља чланица ЕУ које покушавају да Кини уведу ембарго, а не схватају да је Кина данас највећа светска економија и да ће сваки ембарго на крају да се окрене против њих самих.