Приштини одузето право гласа и питање пријема у СЦО

09-07-2017 09:59:23 | | / vostok.rs |


На заседању Светске царинске организације о приступању тзв. државе Косово овој организацији, Косову је одузето право гласа, и питање њиховог пријема у СЦО остало је суспендовано до даљег, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Ванредна седница Савета заказана је за крај године, а до тада важи одлука из 2012. да је пријем Косова у Светску царинску организацију преурањен.

У међувремену, предложено је формирање радне групе која ће да размотри случај Косова и Савету предложи решење за будући статус, наводи се у саопштењу.

Министарство спољних послова, Канцеларија за КиМ и Управа царине заједнички су радили на оспоравању нелегитимног покушаја примања Косова у Светску царинску организацију.

Белгија, као депозитар конвенције, и Секретаријат СЦО су, наиме, супротно одлуци Савета СЦО из 2012. да је „пријем Косова преурањен до даљњег“, покушали да приме тзв. државу Косово у ову институцију и ставе расправу на дневни ред, што је наишло на протест Србије и још двадесетак земаља, наводи се у саопштењу.

Танјуг