Шешељ за РТРС: Растурио сам Трибунал!

13-11-2014 01:35:41 | | РТРС/ mojenovosti.com |

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ, који је пуштен на привремену слободу из Хашког трибунала гдје је у притвору провео готово 12 година, стигао је јуче у Београд. У ексклузивном интервјуу за Радио-телевизију Републике Српске, који преносимо у цјелости, Шешељ је изнио своје мишљење о раду Хашког трибунала.

РТРС: Прошло је више од 11 година када сте отишли у Хашки трибунал. Да ли мислите да сте побиједили овај суд?

Шешељ: Мислим да сам растурио Хашки трибунал, доказао свима на свијету да је то нелегални и антисрбски суд и на крају су ме ево избацили из затвора. Ја нити сам тражио, нити сам неку обавезу потписивао, ништа, само су рекли – идеш и избацили ме.

РТРС: Да ли Вам је познато да су објективни међународни правни експети били на Вашој страни, сматрајући да се према Вама чини у Хагу неправда?

Шешељ: Слали су ми моји људи из странке и из правног тима фотокопије текстова објављених у међународним правним часописима, па сам био у току.

РТРС: Шта је било најдрастичније за што Вас терети Хашки трибунал?


Шешељ: Удружени злочиначки подухват и говор мржње . Ништа друго ни немају.

РТРС: Да ли сте се дружили с оптуженицима из Републике Српске?

Шешељ: Јесам, али ми смо били на различитим спратовима. Младић је, када је дошао, био са мном на спрату, али им је неко из Београда јавио да је он под мојим утицајем, па су га пребацили на други спрат. Оно кад је почео да прави проблеме у вези с адвокатима итд... Тако да смо се у посљедње вријеме виђали за вријеме посјета и приликом случајних сусрета, иначе за право дружење нисмо имали могућности. У понедјељак сам отишао да се са свима њима поздравим и два сата смо разговарали.

РТРС: Да ли сте имали времена за дружење и са затвореницима из Хрватске, Бошњацима?


Шешељ: Сви смо тамо били измијешани. Људи се друже по афинитету, какав је ко човјек. Ја сам више волио да се дружим са овима који читају књиге, с њима је било интересантније и волио сам да се дружим са онима који су били духовити и није им тешко падала робија, а има људи којима тешко пада робија, тешко је подносе.

РТРС: Написали сте много књига и све сте их донијели са собом. Која је њихова судбина?

Шешељ: Објавио сам шест књига које сам написао у Хашком трибуналу. То је око 6.000 страница, а још толико имам припремљених. Мислим да ћу у наредних годину, годину и по дана, све то припремити за штампу.

РТРС: Сада када сте се вратити шта ћете прво урадити? Да ли ће то бити јачање странке?

Шешељ:
Приоритет ми је обнова Српске радикалне странке и ускоро ћемо опет бити појединачно најснажнија политичка партија у Србији.

РТРС: Кажете да сте се дружили и са осталим хашким затвореницима из Републике Српске. Да ли сте имали прилику да их на неки начин савјетујете?


Шешељ:
Ја сам мало више читао ту правну лиературу , па када ми се појави идеја онда кажем, али ми смо тамо углавном сви били солидарни, уз мала искакања.



КАТЕГОРИЈЕ